Карадайъ: Натискът и репресията при двата последни избора минаха всички граници

Карадайъ: Натискът и репресията при двата последни избора минаха всички граници

Карадайъ: Натискът и репресията при двата последни избора минаха всички граници

47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Това заяви декларация пред парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. Ако нещо отличава 47-ото Народно събрание от предишните, то е безусловната отговорност, с която сме натоварени от избирателите“, каза той.

„Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните проблеми, се занимават със себе си. Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза, но не дадоха властта на нито една партия. Избирателите задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за национални приоритети", заяви още Карадайъ.

Лидерът на ДПС заяви, че ще работи за възстановяване на нормалността в политиката.

По думите му анализът на изборите през юли и ноември показва, че ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машините.

„Днес на всички ни е ясно, че по-възрастното поколение и по-малко образованите хора имаха проблеми с това гласуване“, каза той.

Карадайъ обвини служебния вътрешния министър в „натиск и репресия“ при двата последни избора, които по думите му, са минали всякакви граници.

„Под лозунга борба с купения вот бяха извършени престъпления срещу човешките и политически права на българските граждани - незаконен арест, влизане в домове на възрастни хора, сплшаване да не се прави предизборна агитация. От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Недопустимото е факт - в изборния ден в избирателните секции влязоха полицаи. Нарушени са основни принципи. Законът е погазен тотално“, каза лидерът на ДПС.

По думите му ЦИК не е успяла да убеди избирателите, че всички гласове са отчетени.

„ДПС няма да остави нито един случай не проверен или нито един случай, в който има нарушение или престъпление, ненаказан. Защото хората ни казваха, че тези извращения на полицията им напомнят на онези мракобесни времена преди 89-а година. Всеки трябва да понесе своята отговорност за злоупотребите с власт“, каза Карадайъ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ