Карадайъ пред Радев: Политическата криза е факт. Въпросът е как да я преодолеем

Карадайъ пред Радев: Политическата криза е факт. Въпросът е как да я преодолеем

Карадайъ пред Радев: Политическата криза е факт. Въпросът е как да я преодолеем

Нуждата от редовен кабинет и необходимостта от преодоляване на политическата криза бяха темите, които представителите на ДПС обсъдиха с президента Румен Радев на днешните консултации. И според Радев, и според ДПС очакванията на обществото са за редовно правителство, но от ДПС бяха категорични, че преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Нещо повече, от партията заявиха, че одобрен План за възстановяване и устойчивост и одобрени оперативни програми, могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната.   

"Тази година българските граждани на три поредни избора дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото са за редовно правителство. Затова за нас е важно мнението на всяка една от парламентарните групи за дейността на новия парламент, за очакванията, свързани с работата на бъдещото правителство и неговото формиране", каза президентът в началото на срещата. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че наистина е имало три избора в резултат на политическата криза в страната. По думите му, обаче политическата криза не настъпва за един ден, а през годините сме стигнали до ситуацията, в която се намираме.

"Според нас преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Не е нова тема за нас от ДПС, защото през годините ние неведнъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза. Много пъти сме имали възможност да дефинираме какво разбираме под възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията и възстановяване на държавността. Политическата криза е факт. Въпросът е как преодоляваме политическата криза", посочи лидерът на ДПС.

Карадайъ заяви, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи - covid-кризата, здравната, социалната, икономическата и финансовата, инфлацията, която в момента се развива, растящите цени. "Това изисква отговорно управление, управление с визия, изискват отговорни политически субекти с бързи, спешни действия с оглед на преодоляване на кризата и с поглед в бъдещето", каза Карадайъ.

Той посочи, че според ДПС сме закъснели с Плана за възстановяване и устойчивост, закъсняваме и с оперативните програми. "Националният ресурс, който имаме за осъществяване на нужните реформи, всички знаем, че не е достатъчен, а тези възможности, които бихме ги имали при одобрен План за възстановяване и устойчивост и одобрени оперативни програми, смятам, че могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната и в крайна сметка да се повишат доходите на гражданите 

По-рано днес президентът Румен Радев проведе първите две консултации, първо с представителите на "Продължаваме промяната", а после и с ГЕРБ-СДС. От "Продължаваме прояманата" обявиха, че са завършили коалиционното споразумение и очакват до края на седмицата да им бъде връчен мандата за съставяне на праителство. От ГЕРБ пък се зарекоха да бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция и че всяка грешка ще бъде осветявана. От ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с прекалено позитивната оценка на президента по отношение на служебното правителство и изразиха надежда, че с началото на новия му президентски мандат, стилът на управление на Румен Радев да бъде друг. 

Последната за днес консултация е насрочена за 14:00 ч. - с БСП. Утре, 7 декември, ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ