Каракачанов: Има интерес към инвестиции във военнопромишления комплекс

Каракачанов: Има интерес към инвестиции във военнопромишления комплекс

Каракачанов: Има интерес към инвестиции във военнопромишления комплекс

Америка има интерес да инвестира в производство на военна техника у нас. Това става ясно от изказване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов след срещата в Белия дом между българския премиер Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп.

„Коментирахме интереса, който имат американски компании, да инвестират в България във военнопромишленият комплекс - и по отношение на бронирана техника, и по отношение на много други аспекти. И ние като страна имаме интерес да се инвестира във военнопромишления комплекс. България беше шеста в света по производство и експорт на оръжие и въоръжение. Сега е на едно от добрите места, но има какво да се желае”, заяви в ефира на БНТ вицепремиерът Красимир Каракачанов и коментира, че срещата Борисов - Тръмп отваря доста изгодни възможности за България.

„Усилията на България в областта на модернизацията на армията и сигурността бяха оценени високо”, каза още Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и идеята за разполагане на база на НАТО край Черно море.

„Морският координационен център въобще не представлява военна база, както се опитват някои хора да плашат обществото. Този процес започна през 2014 г., когато беше правителството на Орешарски. Аз го заварих като министър на отбраната. То е въпрос и на престиж коя от страните-членки на НАТО в Черноморския регион ще бъдат определени да изведат подобен център”, коментира вицепремиерът Каракачанов.

По думите му създаването на американска или друга военна база е невъзможно, поради разписана конвенция в Монтрьо от 20-те години на миналия век, която регламентира присъствието на чужд военен флот извън страните от Черноморския регион. Според документа, такива кораби не могат да присъстват в Черно море повече от 3 седмици.  

Темата коментира и финансовият министър Владислав Горанов в Нова телевизия. „Координационният логистичен център ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планирането и провеждането на ученията в Черно море. И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика”,  поясни Горанов. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ