Каракачанов: „Ситуацията на границата е спокойно, готови сме за реакция“

Каракачанов: „Ситуацията на границата е спокойно, готови сме за реакция“

Каракачанов: „Ситуацията на границата е спокойно, готови сме за реакция“

Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в "Неделя 150" по БНР.

"Турската операция в Сирия отново създава напрежение в Близкия Изток. Това е безспорен факт", каза Каракачанов. "Към момента по границите ни, от които традиционно се появяват нелегални мигранти ситуацията е спокойна. Няма раздвижване. Въпреки всичко и "Гранична полиция" контролира ситуацията.

Както казах преди няколко дена, има готовност при необходимост да се включи и подразделение на армията за подпомагане на "Гранична полиция", както беше във времената, когато имаше засилен натиск върху нашата граница. В момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на територията на съседна Турция.
Той увери, че няма движение на маси към българската граница.

"Нарушенията през последните няколко дни са единични. В петък имаше заловен един нелегален мигрант. Горе-долу това е ситуацията в момента. Специални мерки не са необходими", посочи още министърът. Той подчерта, че има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост.

Вече втора година, освен традиционния обход на мрежата, ЧЕЗ Разпределение България включи и облитане с дрон на съоръженията. Това дава възможност да се видят отблизо и най-малките детайли и ако има съоръжения, които подлежат на подмяна заради външни фактори – да се реагира веднага, като се отстранят констатираните забележки. Възможност за ранна диагностика на елементи от мрежата дава и заснемането с термовизионна камера и ултразвуков детектор.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ