Казахстан с нов президент от днес. Касим-Жомарт Токаев встъпи в длъжност

Казахстан с нов президент от днес. Касим-Жомарт Токаев встъпи в  длъжност

Казахстан с нов президент от днес. Касим-Жомарт Токаев встъпи в длъжност

Касим-Жомарт Токаев положи днес клетва пред народа на Казахстан и официално встъпи в длъжност като президент на страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Получил над 70 на сто от гласовете на изборите на 9 юни, след като дългогодишният държавен глава Нурсултан Назарбаев се оттегли през март, Токаев се закле на церемония в казахстанския Дворец на независимостта, сложил ръка върху конституцията на страната. "Тържествено се заклевам да служа вярно на народа на Казахстан, строго да спазвам конституцията и законите на Република Казахстан, да гарантирам правата и свободите на гражданите, добросъвестно да изпълнявам възложените ми високи задължения като президент на Република Казахстан", заяви той.

На церемонията бе изпълнен държавният химн и прозвучаха артилерийски залпове. Наред с Назарбаев, първия президент на независим Казахстан, присъстваха депутатите от парламента, членовете на Конституционния съвет и на Върховния съд и министрите.

През август ще заседава за пръв път Съветът за обществено доверие, създаден в Казахстан с цел укрепване на диалога между властта и обществото, съобщи на церемонията президентът Токаев.

"Този диалог трябва да се гради върху предпоставката за плурализъм на мненията - имаме различни мнения, но сме единна нация. Ето основния ориентир", посочи той.

"Затова реших да бъде създаден Съвет за обществено доверие. Съветът ще включва представители на цялото общество, включително младежта", добави държавният глава.

Сред другите приоритети на властта той назова действията за подобряване на пътната мрежа в страната и внедряването на високите технологии в живота на обществото, предвидено в програмата "Дигитален Казахстан".

Освен това правителството ще подготви до 1 септември пакет от реформи, насочени към изкореняване на корупцията в казахстанското общество, добави Токаев.

Президентските избори в неделя бяха съпроводени с най-големите демонстрации от три години в страната, ръководена с желязна ръка. Полицията потуши протестите, отбелязва АФП.

Вътрешното министерство съобщи за близо 500 арестувани в неделя и още най-малко 200 в понеделник.

Демонстрациите бяха свикани по инициатива на най-яростния опонент на властта в Казахстан - бившия банкер Мухтар Аблязов, живеещ сега в изгнание, посочва Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ