Кирил Петков пред Радев: Абсолютно належащо е да има редовно правителство

Кирил Петков пред Радев: Абсолютно належащо е да има редовно правителство

Кирил Петков пред Радев: Абсолютно належащо е да има редовно правителство

Президентът Румен Радев започна двудневни консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство. Първата от тях беше с представителите на "Продължаваме промяната", които спечелиха най-много гласове на изборите на 14 ноември. 

Радев припомни, че тази година три пъти са проведоха избори за Народно събрание и в резултат на тях всеки път връчва първият управленски мандат на различни политически партии. 

"Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато", заяви президентът и изтъкна, че двете служебни правителства, които той е назначил, са стабилизирали страната. "Те показаха ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създадоха една добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората. Знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено, беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите", посочи още президента. 

"Това, което се случи в изборната нощ, носи огромна отговорност. Ние осъзнаваме, че на България вече й е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат от правителство с пълен мандат и с работещ парламент", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той изрази надежда в най-близко време да бъде представен проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии. Кирил Петков допълни, че по време на преговорите между четирите партии в 18-те работни групи, всяка от тях е очертала между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък.

"На базата на тези мерки успяхме да направим коалиционен документ, който завършихме снощи и беше изпратен до всички наши коалиционни бъдещи партньори", добави Кирил Петков. Той поясни, че в документа присъства и формата, по който те си представят, че ще се формира бъдещото правителство.

По думите му, днес или утре от ПП очакват от коалиционните им партньори коментарите им по документа и в най-къси срокове да дойдат пак при президента с желание да поемат първия проучвателен мандат за съставяне на правителство и готова коалиция за управление. 

"Очакваме 4 вицепремиера и 2 нови министерства. Ние гледаме най-функционално да се разпределят нещата, не чрез партийни квоти или партийни разпределения, най-важно е тази структура на Министерския съвет да бъде максимално работеща", подчерта Кирил Петков след консултациите при президента Румен Радев.

По думите му, със сигурност мандатът на "Продължаваме промяната" ще бъде връчен тази седмица. "Ако имаме одобрение, ще обявим веднага структурата на Министерския съвет. Нямаме разделение на политики с червени линии, има теми, по които има различни гледни точки, като целта е по тях да се вземе най-правилното решение чрез анализ. Максимално осигурителният праг трябва да бъде актуализиран със средната работна заплата. Министерството на икономиката плюс едно-две държавни предприятия ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа, а другото на държавните предприятия", допълни Кирил Петков.

Президентът днес ще проведе още три срещи - в10.15 ч. ще се срещне с представители на ГЕРБ-СДС, в 11.30 ч. - с ДПС, в 14.00 ч. - с БСП. На 7 декември ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ