Китай порица резолюцията на Европейския парламент за Хонконг

Китай порица резолюцията на Европейския парламент за Хонконг

Китай порица резолюцията на Европейския парламент за Хонконг

Резолюцията на Европейския парламент, с която се призовава ЕС да сезира Международния съд в Хага, ако Китай приеме новия закон за националната сигурност в Хонконг, изкривява сериозно фактите и се равнява на открита намеса във вътрешните работи на Хонконг, заяви Ю Вънцзе, говорител на комисията по външни работи на китайския парламент, цитиран от Ройтерс.

Китайският парламент разглежда от четвъртък проект на нов закон за националната сигурност в Хонконг. Резолюцията, приета с 565 гласа "за" при 34 "против" и 62 "въздържал се", няма обвързваща сила, но политическите сигнали, които изпращат, могат да повлияят на политиката, припомня Ройтерс.

Евродепутатите призоваха ЕС не само да сезира Международния съд, а и да обмисли дали да наложи икономически санкции на Китай, предаде БТА. Страните членки на ЕС вече изразиха "сериозно безпокойство" от новия китайски закон, който според продемократични активисти, дипломати и някои бизнесмени ще изложи на риск полуавтономния статут на Хонконг и ролята му като глобален финансов център.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ