Китай примамва със стимули чуждестранни специалисти

Китай примамва със стимули чуждестранни специалисти

Китай примамва със стимули чуждестранни специалисти

Китай е разработил мерки за привличане от чужбина на квалифицирани специалисти, талантливи младежи и китайци, които живеят зад граница, информира в. "Чжонго жибао".

Според източници на изданието, цитирано от ТАСС, пакетът от нормативни мерки, разработени от Държавното миграционно управление на КНР ще влезе в действие на 1 август.

Новите разпоредби, 12 на брой, целят да бъдат привличани чуждестранни таланти, младежи със заложби и хуацяо (китайци, които живеят в чужбина), за да инвестират, да откриват фирми, да се учат и да работят в Китай, за да стимулират икономическото и социалното развитие, отбелязва изданието.

Основна точка в реформата е издаването на визи. Те ще се дават много по-лесно. Чуждите специалисти, поканени от университети, научноизследователски институти и известни технологични компании ще получават визи или разрешителни за пребиваване в период от 2 до 5 години.

Според данни на министерството на обществената сигурност на Китай тези мерки са били приложени експериментално от 2015 година в редица зони за свободна търговия в 16 провинции и градове, които са на централно подчинение. Сред тях са Шанхай, Пекин и провинция Фуцзян. Сега по-широк кръг хора ще могат да кандидатства за постоянно пребиваване в Китай, по-продължителна виза или някакъв вид жителство.

Предпочитанията са за висококвалифицирани чуждестранни специалисти, от които редица отрасли в страната се нуждаят. Приветства се привличането на цели екипи за работа в китайски университети, научни центрове и предприятия, които работят по ключови направление в науката и технологиите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ