Китайският парламент одобри закона за националната сигурност в Хонконг

Китайският парламент одобри закона за националната сигурност в Хонконг

Китайският парламент одобри закона за националната сигурност в Хонконг

Парламентът на Китай одобри спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг, проправяйки пътя към прилагането на мярката в специалния административен район, предаде Си Ен Би Си.

Законопроектът бе приет с 2 878 гласа „за“, един „против” и 6 „въздържали се”. Новата мярка активизира отново протестите в Хонконг, като САЩ заплаши Пекин със санкции, ако предприеме действия, които могат да подкопаят свободите и автономията на бившата британска колония, която бе върната на Китай през 1997 г.

Подробностите около закона са оскъдни, но до момента се знае, че той ще бъде насочен срещу сепаратизма, подривните и терористичните действия в Хонконг и външната намеса в работите на града. Процесът по налагане на закона заобикаля местното законодателство на Хонконг, като неговото финализиране може да отнеме няколко месеца.

Вчера американският държавен секретар  Майк Помпейо заяви пред Конгреса, че Хонконг е изгубил автономния си статут от Китай, който му предоставя привилегировани търговски отношения със САЩ.

Хонконг е управляван на принципа „една страна, две системи“, даващ на гражданите на финансовия център свободии, които сънародниците им в континентален Китай нямат. Това включва местно самоуправление, различна правна и икономическа рамка от тази на континентален Китай и ограничени избирателни права.

Миналата година Пекин предложи закона за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай, които предизвика мащабни протести в града.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ