Кметът на Перник поиска снабдяване с вода от язовир „Искър“

Кметът на Перник поиска снабдяване с вода от язовир „Искър“

Кметът на Перник поиска снабдяване с вода от язовир „Искър“

„Водоснабдяване от яз. „Искър” може да реши проблема за перничани в дългосрочен план. Обемът му е 25 пъти по-голям от „Студена” – капка в морето ще бъде присъединяване на град с мащабите на Перник. Всичко е възможно, когато има воля от страна на държавата и институциите”. Това предложи в ефира на bTV кметът на Перник Станислав Владимиров. Повод за изказването му беше продължаващата водна криза в града.

Владимиров отправи остра критика към Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради водния режим и той обвини ведомството в бездействие и липса на реални предложения за разрешаване на казуса. По думите му, след работна среща във вторник с регионалния министър Петя Аврамова станало ясно, че градът трябва да премине на по-строг воден режим. В миньорския град ще има вода по шест часа на ден (от 16 ч. до 22 ч.), а не както до сега по 10 часа. В областните села водоснабдяване ще има през ден.

„За един месец не се изпълнява нищо от това, което МРРБ пое като ангажименти – не бяха направени аварийни групи, които да спрат безбройните течове. Няма нови водохващания, нови водоизточници и варианти за допълнителна вода към яз. „Студена”. Единствената воля за решаване на проблема е от страна на премиера и при никой друг надолу по веригата“, посочи Владимиров и изрази надежда прокуратурата да открие кой е отговорен за създалата се ситуация.

По данни на регионалната екоинспекция за момента водата в Перник е годна за пиене. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ