Сивата икономика генерира над 25 млрд. лв. от недекларирани обороти

Сивата икономика генерира над 25 млрд. лв. от недекларирани обороти

Сивата икономика генерира над 25 млрд. лв. от недекларирани обороти

През последните 10 години сивата икономика намалява, но все още е над 20%. Това означава, че повече от 25 млрд. лева са недекларираните средства, което води до изкривявания в икономическия, социалния и обществено-политическия живот. Сивата икономика убива лоялната конкуренция. Много е направено, но има и много още проблеми, които трябва да се разрешат“. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на заключителния форум на проекта „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“.

 Като "неравно състезание" определи битката със сивата икономика финансовият министър Владислав Горанов, който също участва във форума.

Сивите обороти трябва постоянно да бъдат в полезрението на приходните администрации, "затова от лятото на 2018 г. правителството започна нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като „Дебат по Наредба №18“, поясни Горанов. По думите му тази наредба няма да разреши всички проблеми, но създава един инструментариум в полза на приходната администрация.

„Трябва да има по-голямо гражданско съзнание и нетърпимост към подобно поведение. В средите на финансовото министерство, НАП и митниците денонощно се мисли по тази тема“, увери още финансовият минстър.

„В България делът на лицата с недекларирана заетост е под средното европейски равнище - 15,9%, на фона на 16,3 на сто за Европа“, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й, истинската битка се състояла в това всеки един български гражданин да има нетърпимост към сивата икономика. Усилията трябвало да са насочени към истинските причини за сивата икономика, като според нея една от тях е липсата на данъчен морал.

„Има и ситуации, в които недекларираният труд е рационален избор. Затова всички предложения, които са представени в този проект, ще бъдат разглеждани, защото има нужда от промени в законодателството, за да стане по-гъвкаво“, каза още социалният министър Деница Сачева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ