Кои сектори ще получат подкрепа по схемата 60/40?

Кои сектори ще получат подкрепа по схемата 60/40?

Кои сектори ще получат подкрепа по схемата 60/40?

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият министър Владислав Горанов представиха подробно приетото днес Постановление за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места.

Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

Работодателите ще могат да получат средствата при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период не по-малък от периода, за който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски. Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е фирмите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция "Бюро по труда" по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция "Бюро по труда", ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата. Финансовите средства за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване.

Секторите, които ще получат подкрепа по схемата 60/40 са: търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети; сухопътен транспорт; пътнически и въздушен транспорт; хотелиерство; дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване; дейност на питейни заведения; прожектиране на филми; туристическа, агентска и операторска дейност; организиране на конгреси и търговски изложения; предучилищно образование - частен сектор - детските градини; артистична и творческа дейност; други дейности в областта на културата; спрортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих; поддържане на добро физическо състояние. 

След разговори с работодатели в Банско, в тази графа са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност на територията на населени места, в които са въведени противоепидемични мерки, в съответствие със закона. Тези работодатели могат да кандидатстват още утре за компенсации. Процедурата е максимално бърза, тя ще бъде електронна през Бюрата по труда. Ще има и публичен регистър на компаниите, които са получили средства, като този публичен регистър ще бъде на страницата на НОИ.

"Опростената процедура на кандидатстване не означава, че няма да има засилен контрол, напротив - предвидили сме контролът да е максимално ефективен и да се осъществява от ГИТ и НАП. В момента няма да се изискват много финансови документи, за да се реагира бързо и гъвкаво предвид кризата, но проверки по истинността на подадената документация ще бъдат извършвани през цялата година. Ако има хора, които си позволят да злоупотребят с тази мярка в този момент, ще бъдат санкционирани и ще трябва да възстановят средствата. Държавата ще финансира 60% от осигурителния доход на работника. Ако даден работодател не изплати 40%, той ще трябва да върне и 60-те процента, платени с държавни средства. Осигуровките се плащат и от работодателя, и от работника", заяви Сачева.

Във втората част на Постановлението са включени всички останали икономически сектори, които следва да декларират спад от 20% в приходите от продажби - референтен месец е март 2020 г, спрямо месец март 2019 г. За създадените компании след март 2019 има отделен ред.

Служителите, за които може да се кандидатства, трябва да имат сключено трудово правоотношение до датата на обявяване на извънредно положение. Всички ощетени фирми, в които работят общо 29 000 работници още утре електронно могат да подават своите документи през сайта на Агенцията по заетостта.

Секторите, които останаха изключени от Постановлението са: селско стопанство, горско и рибно стопанство, защото по този сектор ще има отделен ред и там има държавна помощ; финансови и застрахователни дейности; сектор на държавното управление; сектор хуманно здравеопазване и социална работа, защото МЗ предвижда отделна програма за тях; сектор образование, с изключение за частните детски градини; дейностите на домакинства като работодатели. 

Правителството отново ще се събере на извънредно заседание днес в 18:30 часа, за да оформи внсянето на актуализация на бюджета в рамките на 1 млрд. лева, с което да се гарантира плащането на мярката към фирмите.

Общо безработните у нас към 27 март са 213 700, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата са 9909. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ