"Комерсант" : На Сирия бе обещана сигурност без Америка

Комерсант : На Сирия бе обещана сигурност без Америка

"Комерсант" : На Сирия бе обещана сигурност без Америка

На Сирия бе обещана сигурност без Америка - с това заглавие руският всекидневник "Комерсант" коментира днес резултатите от посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Москва и отбелязва, че те са потвърдили решимостта на двете страни да играят ключова роля в постигането на мир в Сирия на фона на оттеглянето на САЩ от арабската страна.

Трети гарант за уреждането на сирийския конфликт трябва да стане Иран, продължава вестникът. На срещата бе постигната договореност за нова среща на върха в "астанински" формат (Русия, Турция, Иран), като ще се направи и опит да се активизира работата със западните страни - онези, които според руския президент Владимир Путин се опитват "да саботират работата на формата от Астана", предава БТА.

Говорейки за решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските сили от Сирия, Путин отбеляза, че "ако тези планове наистина бъдат реализирани, това ще стане положителна крачка". А Ердоган реши да не спори по този въпрос, отбелязва "Комерсант".

В същото време вестникът цитира интервю на руския експерт по Турция Юрий Мавашев, който обаче отбелязва, че изтеглянето на американските войски от Сирия в значителна степен усложнява задачата на Русия, Турция и Иран - тройката от Астана. "Войната в Сирия поначало е история на прехвърляне на отговорността върху друг. Сега вече няма с кого да се поделя тази отговорност, и това е много важен момент. Ще се усложни сътрудничеството на Русия, Турция и Иран: по-рано те имаха срещу кого да се сприятеляват, а сега ще трябва да полагат усилия този формат да не се разпадне", каза Мавашев.

На преговорите в Кремъл вчера двамата лидери сякаш даваха да се разбере, че няма такава опасност.

Макар че предприетите от Москва и Анкара през последните две години усилия в Сирия дадоха конкретни резултати, един от които бе създаването на зони за деескалация, в последно време ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб рязко се изостри. Фактор за дестабилизация стана активизацията на терористичната групировка "Хаят Тахрир аш Шам" - бившата "Джебхат ан Нусра". След като успяха да изтласкат разположените в Идлиб протурски сили, терористите отправиха предизвикателство не само към Москва и Дамаск, но и към Анкара, отбелязва "Комерсант".

Във връзка с това една от интригите на преговорите в Кремъл стана въпросът ще успеят ли двете страни да се договорят за условията за възможна военна операция срещу терористите в Идлиб. След преговорите Путин похвали своя събеседник, че "Турция прави много" за ликвидиране на терористичната заплаха, идваща от Идлиб. При това той даде да се разбере, че условията за подготвящата се военна операция, която Русия иска да извърши заедно със силите на сирийския президент Башар Асад, не са окончателно формулирани: министрите на отбраната на Русия и Турция продължават да работят върху "допълнителни съвместни мерки".

Още една тема стана и политическото уреждане в Сирия, което също се сблъсква с трудности. Конституционният комитет, участниците в който трябва да изработят контурите на бъдещата политическа система на Сирия, и досега не е съставен. Путин еднозначно даде да се разбере кой е виновен за това. "Работата беше приключена (от Русия и Турция, които трябваше да съгласуват списъка на участниците на комитета съответно със сирийското правителство и с опозицията - бел. на "Комерсант"). Но на заключителния етап, когато трябваше да се постави точка, ние чухме в Женева, че някои наши партньори смятат работата за незавършена", каза руският президент на пресконференцията, след което поиска от помощника си папка с някакъв документ. Оказа се, че това е писмо на постоянните представители на Франция, Германия и Великобритания в ООН до генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, в параграф 5 на което се казва: "Специалният пратеник на генералния секретар за Сирия Стафан де Мистура не трябва да одобрява никаква декларация за конституционния комитет, която гарантите от Астана ще направят в Женева на 18-19 декември".

Путин заяви, че е бил изумен от тази позиция на трите страни, но добави: "Ние, разбира се, ще проявим търпение и ще продължим да работим с тях". И изказа пожелание "всички участници в процеса да проявят политическа воля, по-голяма последователност и искрено, подчертавам, искрено желание да се постигне резултат". В думите му обаче не се чувстваше увереност, че това ще стане, заключава "Комерсант".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ