Коми потвърди, че Тръмп е искал от него лична преданост

Коми потвърди, че Тръмп е искал от него лична преданост

Коми потвърди, че Тръмп е искал от него лична преданост

Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на ФБР Джеймс Коми да му бъде лично предан. Това става ясно от бележките на Коми, публикувани от сенатската комисия по разузнаване преди изслушването му днес.

Във встъпителните си думи Коми описва вечеря на 27 януари, на която останал с впечатлението, че президентът се опитва да установи „нещо като патронажни отношения“ с ФБР.

Това ме обезпокои силно, като се има предвид традиционно независимият статус на ФБР в структурата на изпълнителната власт, отбелязва Коми.

Тръмп се обърнал към Коми с думите: „Необходима ми е преданост. Очаквам преданост“.

Днес Коми трябва да отговаря на въпроси на членовете на комисията по разузнаване по разследването на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. и евентуалните руски връзки на членове на щаба на Тръмп.

Във встъпителните си думи Коми потвърждава, че Тръмп е искал т него да прекрати разследването срещу бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин, подозиран за нерегламентирани контакти с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Коми разказва и за телефонен разговор на 30 март, в който Тръмп нарекъл разследването на руските му връзки сянка, която му пречи да действа от името на държавата.  

На 10 май Тръмп уволни Коми  мотива, че не може да ръководи ефективно бюрото. Критиците веднага свързаха действията му с разследването на „руската афера“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ