Комисия в НС реши: Придобитите от ББР акции на ПИБ са стратегическа инвестиция

Комисия в НС реши: Придобитите от ББР акции на ПИБ са стратегическа инвестиция

Комисия в НС реши: Придобитите от ББР акции на ПИБ са стратегическа инвестиция

С одобрението на 102 народни представители, 59 "против" и един "въздържал се" парламентът прие доклада на временната комисия по повод придобиването от "Българска банка за развитие" АД на 28 265 200 акции от капитала на "Първа инвестиционна банка" АД. 

Изводите от доклада на комисията са, че придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, свързана с разширяване на оперативния потенциал на ББР, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект. Сред изводите са, че увеличаването капитала на банката ще доведе до допълнително укрепване на финансовия й и до допълнително подобяване на капиталовите й показатели. 

Комисията, създадена на 30 юли 2020 г. по предложение на ПГ на "БСП за България" за срок от два месеца, е провела общо четири заседания. За неин председател беше избрана Евгения Ангелова, а зам-председатели бяха проф. Румен Гечев и Александър Сабанов. В заседанията й взеха участие представители на БНБ, финансовото и икономическото министерство, Комисията за финансов надзор и членове на УС на ББР.

Припомняме, че увеличението на капитала на ПИБ беше свързано с присъединяването на България към ЕRМ 2 и Банковия съюз на ЕС. Така след одобрение на БНБ през юни ББР придоби 77 729 300 броя права, което дава право да бъдат записани 28 265 200 акции от увеличението на капитала на ПИБ. Към момента ББР притежава дял от 18,35% от акционерния капитал на ПИБ. 

Комисията трябваше да изясни всички факти и обстоятелства около сделката, включително и за цената на акциите. Според информация, предоставена от Комисията за финансов надзор, емисионната цена зависи от 5 фактора, като най-голяма тежест за определяне на цената е инвеститорският интерес и пазарната цена на акциите с оглед да бъде постигнат максималния ефект от увеличението на капитала, пише "24 часа". Останалите два фактора - интересите на съществуващите акционери и балансовата стойност на акция, са били с по-малка степен на важност, посочват в доклада, подписан от членовете на комисията и председателят ѝ Евгения Ангелова, с изключение на депутатите от БСП Румен Гечев и Иван Иванов, които са изразили "особено мнение" по доклада.

Крайната емисионна стойност е определена при използване на средната стойност на двата метода - пазарната цена на акциите и цената, определена на база коефициенти на банки аналози, която бе 5,93 лв. С цел да се привлече по-широк интерес към емисията, получената цена от 5,93 лв. за акция допълнително е редуцирана с отстъпка около 15% и в резултат е получена емисионна стойност от 5 лв. за акция, се посочва още в доклада.

Участието на държавната банка в увеличението на капитала на Първа инвестиционна не представляв държавна помощ, е записано в съвместен анализ на финансовото министерство и Генерална дирекция "Конкуренция" към Европейската комисия на приложимите европейски и
национални правила. В извод в доклада се посочва, че сделката е законна и е проведена под наблюдението на БНБ и ЕЦБ, който потвърджават, че сделката е пазарна, а рейтинговата агенция FITCH посочва сделката като фактор за по-високия кредитен рейтинг на страната.

От левицата не останаха доволни и поискаха докладът да бъде изпратен в прокуратурата, но искането им беше отхврълено след гласуване в зала.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ