В спешен режим - Комисията по бюджет и финанси прие поправките на Симеонов в Закона за хазарта

В спешен режим - Комисията по бюджет и финанси прие поправките на Симеонов в Закона за хазарта

В спешен режим - Комисията по бюджет и финанси прие поправките на Симеонов в Закона за хазарта

Комисията по бюджет и финанси прие промените в Закона за хазарта. За“ проекта гласуваха 11 народни представители, „против“ – нито един, „въздържаха се“ шестима. Предстои проектът да бъде разгледан на първо четене в пленарната зала на Народното събрание.

Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

Законът предвижда в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Междувременно, от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) „коригираха” данните от вчерашната си проверка като обявиха, че несъбраната сума от организаторите на хазартни игри е значително по-голяма от съобщената - 210 млн. лв, които не са влезли в бюджета в последните години заради по-ниското таксуване на частните лотарии.

Благодарение на предприетите действия от органите на Специализирана прокуратура вчера в Комисията по хазарта бяха иззети документи, които до момента не бяха предоставени на финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/, посочват от агенцията в съобщение от днес.

От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри, допълват от АДФИ.

Според агенцията може да се направи извод, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, която не е събрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма.

Очаква се инспекцията да приключи по-рано от определените срокове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ