Конгресът на БСП не прие оставката на Корнелия Нинова

Конгресът на БСП не прие оставката на Корнелия Нинова

Конгресът на БСП не прие оставката на Корнелия Нинова

Резултатът от гласуването на делегатите беше 164 гласа "за", 415 "против" и 20 "въздържали се". Корнелия Нинова остава председател на Българската социалистическа партия.Припомняме, че Конгресът на БСП трябваше днес да реши дали да приеме или отхвърли оставката на Нинова, подадена след резултатите на парламентарните избори. Преди да се пристъпи към гласувате, делегатите призоваха да не се приема оставката на председателя на БСП, за да не се хвърлят партията и държавата в хаос.

Емилия Жилиева, делегат от Лясковец, подкрепи настоящия председател на партията. "В тези трудни времена на икономическа, здравна и социална кризи на нас ни трябва лидер - боец, такъв, какъвто е другарката Нинова", заяви Жилиева. 

Весела Лечева я репликира, че се чувства предадена. "Аз лично се чувствам предадена от тясното ръководство на председателя за това, че предаде интересите на партията, вкарвайки ни в личната си война с президента Радев", заяви Лечева. По думите й това е довело до загуба на изборите и до това БСП да има 43-ма депутати. "Аз съм твърда опозиция на този курс на партията", заяви тя. 

Оставка, констатиране, пряк избор - за това призова депутатът от левицата Крум Зарков, който вече обяви, че ще се кандидатира за председател на БСП на пряк вътрешнопартиен избор. "Имаме нужда от този разговор не само между нас, имаме нужда да отидем да видим всяка партийна организация, да говорим с хора, които страдат за това, че БСП е четвърта политическа сила и беше победена от ДПС. Лявото има страхотен потенциал, а единствената структурирана сила, която може да го носи занапред е БСП", допълни Зарков. 

Евродепутатът Петър Витанов коментира, че днешният ден е решителен и той може да постави началото на въпроса за бъдещето на БСП. "Няма да можем да го решим, но можем да поставим началото и то минава през лидерския въпрос и през констатиране на оставката", допълни той. Според него след това могат да говорят за идейно обновление, за правата на трудещите се и за екология. Витанов коментира, че никога не е виждал по-минорен конгрес, но според него лявото не е в упадък.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ