Конституционните промени нямат за цел да заграбя властта, категоричен е Путин

Конституционните промени нямат за цел да заграбя властта, категоричен е Путин

Конституционните промени нямат за цел да заграбя властта, категоричен е Путин

Предложените промени в Конституцията имат за цел да подобрят политическата система в страната. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Агенция „Франс прес“ и БНР.

Путин предизвика политическа буря на 15 януари с предложението за конституционни реформи, които доведоха до оставката на премиера Дмитрий Медведев и кабинета му. Инициативата, която изненада руснаците и голяма част от политическия елит, събудиха спекулации, че Путин, който сега е на 67 години, се опитва да удължи хватката си върху властта след изтичането на четвъртия му президентски мандат през 2024 г.

„По време на работата си като президент и премиер за мен стана очевидно, че някои неща не функционират както трябва. Много често възникват проблеми в здравеопазването, образованието на общинско ниво“, каза президентът.

Предложенията на държавния глава предвиждат затягане на контрола над местната власт и засилена роля на съветнически орган, наречен Държавен съвет, както и на самото президентство. Критици на Кремъл са единодушно в своето противопоставяне на реформата, а опозиционерът Алексей Навални заяви, че Путин иска да стане „пожизнен лидер“.

„Предложих всенародно гласуване, така че дори и тези, които не са участвали в това обсъждане по поправките на Конституцията, да вземат участие в окончателното одобрение на измененията. Още веднъж искам да подчертая важността, според мен, на гласуването на населението и затова волята на гражданите трябва да бъде последната точка при вземане на решения относно изменения в Конституцията на Руската федерация“, заяви Путин по време на среща с представители на обществеността в руския град Череповец.

В тази връзка руският държавен глава коментира събитията от референдума през 1993 година. Според него в Русия са щели да настъпят хаос и гражданска война при липсата на такъв референдум за доверие в държавния глава и ако повечето граждани не бяха подкрепили президента Борис Елцин. Путин отбеляза, че през 1993 г. в Руската федерация е настъпила „много остра политическа криза“, която е довела до въоръжени сблъсъци в столицата и до смърт.

„При тези условия президентът Елцин реши да проведе народно гласуване, също и референдум, за утвърждаване на доверието в себе си. И мисля, че той постъпи абсолютно правилно“, каза още Владимир Путин. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ