Корнелия Нинова: Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства

Корнелия Нинова: Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства

Корнелия Нинова: Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства

Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да съградим нов.Това заяви в първото си официално изказване от трибуната на 46-тия парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й сме изправени пред четири държавнически предизвикателства и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза.

На първо място тя посочи ниската избирателна активност на последните избори, която според нея е знак към всички и задължение да се компенсира ниската легитимност с много и смислена работа и повишаване на доверието на институцията парламент.

Като второ предизвикателство тя посочи силно фрагментирания парламент. Нинова заяви, че за да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува.

„От най-голямата партия - ИТН, вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемни. Уважаеми колеги - вие вече сте системна партия, част от политическата система“, подчерта тя.

Третото предизвикателство според лидера на левицата е съставяне на редовно правителство. Тя заяви, че трети избори в такъв кратък период ще бъдат тежко изпитание за страната ни. Нинова поясни, че ако президентът реши да връчи третия на БСП, левицата ще предложи приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет.

Като четвърто предизвикателство тя посочи доразграждането на стария модел на управление и да създаването нов - различен и стабилен.

„Едни виждат това чрез смяна на хора, а други чрез смяна на цели органи на управление. Тези хора и органи са следствие на проблема. Трябва да преборим причината, която се намира тук в тази зала“, коментира Нинова, като добави, че преди две години е казала, че ГЕРБ са заложили корупцията в законите и така са я направили ненаказуема.

Лидерът на БСП заяви, че за парламентарната група най-важният приоритет си остава социалната политика. „За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставаме това за бюджет 2022 г. сега трябва да направим актуализация на бюджета“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ