Корнелия Нинова потвърди оставката си пред 50-ия Конгрес на БСП

Корнелия Нинова потвърди оставката си пред 50-ия Конгрес на БСП

Корнелия Нинова потвърди оставката си пред 50-ия Конгрес на БСП

Обективни и субективни фактори доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в доклад на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП и потвърди оставката си пред Конгреса, предава БТА.

"Аз поех отговорността и подадох оставка - днес я потвърждавам пред вас", заяви тя. Сред обективните факти, които са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори, Нинова отчете covid пандемията и машинното гласуване, но посочи, че има и други субективни.

"Машинното гласуване преодоля проблема с недействителните бюлетини и фалшификацията на вота, ограничи контролирания и купен вот, направи изборите по прозрачни, но изцяло машинното гласуване намали избирателната активност. Като партия и парламентарна група подкрепихме изцяло машинното гласуване, но може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждането на смесено - на машинно и хартиено с право на избор на всеки гражданин", заяви Нинова.

Изтощихме се от вътрешни борби, коментира още тя и изброи - от недоволни от реденето на листи, през грешки в определяне на водачите, местни битки, обидени другари не участвали в кампанията, а други прикрито или не чак толкова работили срещу партията и в подкрепа на други политически субекти. Смесиха се политически и икономически интереси, допълни тя. Нинова отчете слабо организационно състояние по места и грешки в медийната политика.

Дойде това време в управлението на България да покажем морала и за какво е политиката, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си на заседанието на 50-ия Конгрес на партията.

"Много ще се изговори на днешната дискусия какво да направим, за да възродим БСП, да я вдигнем отново, ще има най-различни мнения. Казвам своето сега - морал и доказване в управлението, а то става по три начини - хора, идеи и действия. Ние имаме своите идеи и започнахме добре с първите стъпки в управлението да ги отстояваме, те да стават видими и да стават правителствена политика. Ние имаме хора на всички равнища, подготвени за управлението, остават ни действията", допълни тя.

Ние сме изправени пред предизвикателството да покажем нов морален образ на БСП, а през управлението да покажем, че можем, че сме партията, която мисли за просперитета на България и за добруването на българския народ, допълни Корнелия Нинова. 

Относно Бюджет 2022 г. Нинова отбеляза, че това е най-социалният бюджет за България. "Смея да твърдя, че толкова социален бюджет не е имало отдавна в България. Социалните разходи са увеличени с над 30 на сто спрямо 2021 г.", посочи тя и благодари на министъра на финансите, който е приел предложенията на левицата.

Като най-голямото предизвикателство Корнелия Нинова открои демографската катастрофа. Тя отбеляза, че мечтаните безплатни детски градини и ясли са факт - от 1 април. По темата с бюджета беше откроено увеличаването на минималната заплата на 710 лв. и майчинството през втората година, както и заложените от правителството 4,8 ръст в икономиката, спадът на безработицата до пет процента, както и на инфлацията от 7,1 на 5,6 на сто.

"Това е първата голяма крачка за социална справедливост и заслугата за това е участието на БСП и "БСП за България" в управлението на страната", заяви тя.

Сред темите, които Нинова засегна в изказването си, бяха диалога с Република Северна Македония и напрежението между Русия и НАТО около Украйна.

"Не желаем да бъдем въвличани във война, настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатични средства", заяви председателят на БСП относно напрежението по оста НАТО-Русия и конфликта в Украйна. 

БСП и "БСП за България" няма да отстъпим от декларацията на 44-ото Народно събрание и договора за добросъседство с Република Северна Македония /РСМ/, каза още Корнелия Нинова. "Преговорите на РСМ за членство в ЕС не могат да станат за сметка на българския национален интерес и историческата истина, не могат да станат докато има език на омразата и дискриминация спрямо граждани с българско самосъзнание", допълни тя. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ