Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура

Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура

Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура

Европейската прокуратура не е чуждестранна инситуция, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие. Това каза Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на двудневно посещение у нас. Вчера тя проведе срещи с Иван Гешев и служебният правосъден министър Янаки Стоилов. 

"Едно от първите предизвикателства е, че съставът на нашата Европейска прокуратура в службата в София не е напълно представена. Липсват шестима, които тепърва трябва да бъдат назначени. Освен това към нашата служба в София трябва да бъдат определени съответните следователи и разследващи служители", каза Кьовеши на срещата си с медиите. 

Европейският главен прокурор посочи, че днес е в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори, които в момента работят в делегираната прокурорска служба в София, за да види дали те имат нужда от подкрепа в своята дейност и работа. "Това е част от моите професионални задължения, а именно да надзиравам дейностите на нашите децентрализирани служби във всички участващи в европейската прокуратура държави – членки", съобщи Кьовеши. 

Тя припомни, че Европейската прокуратура започна работа на 1-ви юни и оттогава националните власти са започнали трансфера на всички текущи разследвания, които вече спадат в обхвата на компетенциите на европейската прокуратура.

"Трябва да решим дали да ги продължим в нашата европейска прокуратура или да ги върнем към националните власти. Освен това започнахме да получаваме сигнали или жалби от частни страни - от граждани, от НПО, от компании от цяла Европа. Всички тези сигнали и жалби ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем разследване, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в европейската прокуратура, но са установени в държавите-членки", обясни тя. 

По време на изявлението си Кьовеши обясни още, че Европейската прокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба. 

Следващата седмица ще бъде открита нова процедура за назначаване на европейски делегирани прокурори. "Те трябва да са напълно независими и да имат достатъчно прокурорски опит в разследването на финансови престъпления, корупция, пране на пари, финансови измами с ДДС. Делегираните прокурори трябва да са опитни и в сферата на международното сътрудничество. Надявам се, че скоро ще имаме нови предложения от Бъглария", посочи Кьовеши. 

Европейската прокуратура ще разследва задгранични измами, ДДС, измами, злоупотреба със средства на ЕС, финансови измами, пране на пари, корупция, обясни европейският прокурор и допълни, че тази палитра от престъпления не се разследва достатъчно. "Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмняват, че ще успеем да подберем такива. Да започнем работа в организация като нашата не е лесно. Ще работим в режим на 22 Наказателно-процесуални кодекса - начинание, което досега не е било организирано", уточни още Кьовеши. 

По думите й, всеки ще може да подава сигнали зо Европейската прокуратура. Това ще става през сайта като всеки сигнал може да бъде подаден и на български език. Кьовеши увери, че сигналите ще се разглеждат без да се прави разлика между лицата, които са подали сигналите. ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания, това може да прави само европейската прокуратура, обясни още Кьовеши. И добави, че ще разследват всички престъпление след 2017 г. и попадат в обхвата на тяхната  юрисдикция, тъй като трябва да докажат, че законът е еднакъв за всички.

"Да, ще разследваме хора с власт, богати и опасни хора. Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се опита да се обади на главен прокурор от нашата служба, аз ще направя това публично достояние", допълни Кьовеши. 

По-рано днес, във втория ден от визитата си у нас Лаура Кьовеши проведе работна среща с Висшия съдебен съвет. В нея са участвали главният прокурор Иван Гешев и всички членове на Колегията, а Кьовеши е била придружена от Теодора Георгиева, българският представител в Европейската прокуратура, Милан Ярон, изпълняващ длъжността ръководител на сектор „Стратегия и изпълнение“ и Тине Холевоет, говорител на Европейската прокуратура, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

На срещата са били обсъдени въпроси, свързани с бъдещото функциониране на Европейската прокуратура, която започна работа на 1 юни. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ