нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кой кой е на изборите в Германия

Снимка: Getty images

Парламентарните избори в Германия в неделя ще поставят началото на нова политическа ера, както за страната, така и за целия Европейски съюз, пише Си Ен Би Си.

Канцлерът Ангела Меркел – най-дългогодишния лидер в блока, се оттегля от поста след 16 години на власт. Социологическите прочувания показват, че резултатът от изборите е крайно несигурен, като данните показват възможности за най-различни коалиционни конфигурации.

Ето основните политически фигури в надпреварата:

Армин Лашет

Консервативният политик е министър-председател на германска провинция Северен Рейн-Вестфалия от 2017-а година. През януари той стана председател на Християндемократическия съюз.

В началото на предизборната кампания Лашет бе считан за най-вероятния наследник на Меркел, която също е член на ХДС.

Неговата популярно обаче пострада през последните месеци, като това се отрази и на подкрепата за партията. По-рано тази година той бе принуден да се извини, след като бе уловен в кадър да се смее по време на реч на президента Франк-Валтер Щайнмайер, който бе на посещение в пострадалите от наводненията райони в Западна Германия.

Снимка: Getty images

 

Аналена Бербок

По-рано тази година лидерът на Зелената партия в Германия бе кандидатът за канцлер, който привличаше най-много внимание и бе считан за основния конкурент на Лашет.

Тя представляваше по-младото поколение в германската политика и изигра ключова роля в новия подход на Зелените, които започнаха да осъзнават, че трябва да координират политиките си с бизнес лидерите, ако искат да реализират успешен преход към въглеродно неутрална икономика.

Популярността й понесе щети след обвинения за плагиатство. Бербок отхвърля тези твърдения. Според социологическите прочувания нейната партия е третата сила в страната, което означава, че тя ще има ключова роля при съставянето на коалиционно управление.

Снимка: Getty images

 

Олаф Шолц

Настоящият финансов министър на Германия и може би най-голямата изненада в предизборната кампания.

Рейтинга на кандидата за канцлер на Германската социалдемократическа партия нарасна значително след разрушителните наводнения в западната част на страната през лятото, най-вече заради множеството грешни стъпки на консерваторите. В резултат на това социалдемократите вече са лидери в надпреварата, макар и с малка преднина.

Шолц описва себе си като най-опитния кандидат за лидерския пост в Германия, като освен финансов министър той изпълнява ролята и на вицеканцлер в настоящата управляващата коалиция.

Снимка: Getty images

 

Кристиан Линднер

Линднер оглавява Свободната демократическа партия, която в миналото е играла важна роля при съставянето на коалиционни правителства.

Тъй като повечето социологически прочувания прогнозират, че за събирането на мнозинство в парламента ще бъде нужна коалиция между поне три партии, очакванията са Линднер да получи по-силна подкрепа по време на идния вот.

Партията му се нарежда на четвърто място в повечето прочувания, получавайки сходна подкрепа с крайнодясната крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

Снимка: Getty images

 

Алис Вайдел

Вайдел е съпредседател на антиемигрантската „Алтернатива за Германия“.

Макар че партията няма шанс да спечели изборите, експертите следят отблизо броя на гласовете, които ще получи тя този път.

Партията влезе в германския парламент за първи път след последните избори през 2017 г.

Снимка: Getty images

още по темата
още от Политика