Наследничката на Меркел ще ревизира либералната миграционна политика

Наследничката на Меркел ще ревизира либералната миграционна политика

Наследничката на Меркел ще ревизира либералната миграционна политика

Новата председателка на германския Християндемократически съюз (ХДС) обмисля промяна в политиката на партията към мигрантите преди изборите за Европейски парламент догодина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анегрет Крамп-Каренбауер даде сигнал, че може да скъса с либералния подход на предшественичката си Ангела МеркелВ петък консервативната германска партия избра Крамп-Каренбауер да замени Меркел и така тя стана водещ кандидат за следващ канцлер на Германия, най-голямата европейска икономика.

Малката преднина, с която Крамп-Каренбауер победи съперника си Фридрих Мерц обаче разкри разделенията в най-голямата партия във ФРГ, които новата партийна водачка трябва да се опита да преодолее преди изборите за Европарламент през май, както и в четири германски провинции през следващата година.

Едно от най-големите разделения в ХДС е по въпроса за миграционната политика. "Искам да свикам работно обсъждане по миграцията и сигурността с експерти и критици на политиката към мигрантите и бежанците, които да работят по конкретни подобрения", каза Крамп-Каренбауер пред седмичника "Билд ам зонтаг". "Програмата ни за европейските избори ще бъде изградена въз основа на тези резултати", добави тя.

Макар че Крамп-Каренбауер беше по-малко критична към мигрантската политика на Меркел от съперниците си за лидерския пост, тя настоява, че мигрантите трябва да научат немски, а онези, които имат криминални досиета, не трябва да могат да остават в страната.

Но преди всичко тя изтъкна, че ХДС не трябва да се занимава прекалено дълго с този проблем, който му вреди.

Една от главните й задачи на изборите догодина в три източни провинции ще е да върне към ХДС избирателите, преминали към крайнодясната "Алтернатива за Германия", която извлече изгода от страховете на германците, свързани с интеграцията на мигрантите.

Бившият канцлер социалдемократ Герхард Шрьодер каза пред в. "Ханделсблат", че ХДС е направил грешка с избора на Крамп-Каренбауер, а Мерц е бил по-добрият кандидат.

Допитване на социологическата агенция "Емнид", оповестено днес, дава на консервативния блок 29 процента подкрепа. Това е с един пункт повече от миналата седмица, но е по-малко от 32,9 на сто на изборите миналата година - най-нисък резултат от 1949 г.

Социалдемократическата партия се срина до 15 процента одобрение, от 20,5 на изборите преди година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ