Кремъл обвини в насилие протестиращите в подкрепа на Навални

Кремъл обвини в насилие протестиращите в подкрепа на Навални

Кремъл обвини в насилие протестиращите в подкрепа на Навални

Не може да има диалог с нелегални протестиращи, които са се държали агресивно и са използвали безпрецедентно насилие срещу полицията. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на пресконференция, цитиран от „Ройтерс“.

Причината за изказването му са многохилядните протести от изминалия уикенд в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, който при пристигането си в Москва преди седмица бе задържан на летище „Шереметиево“.

По думите на Песков случаите на полицейско насилие над протестиращи, някои от които заснети във видеоклипове, са много по-малко и се разследват. Според него съдът трябва да вземе по-нататъшни решения по делото на опозиционера, който ще бъде изслушан на съдебно заседание, насрочено за 2 февруари.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия, Николай Парушев, призова Навални да се изправи пред пълната сила на закона. „Той, тази фигура, многократно и грубо нарушава руското законодателство, участвайки в измами с големи суми (пари). И като гражданин на Русия, той трябва да носи отговорност за незаконната си дейност“, каза Парушев пред „Аргументи и факти“.

В събота органите на реда са арестували над 3700 протестиращи. Президентът Владимир Путин вече обяви демонстрациите за незаконни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ