КЗК започна проверка за нарушения при цените на горивата

КЗК започна проверка за нарушения при цените на горивата

КЗК започна проверка за нарушения при цените на горивата

Представители на Комисията за защита на конкуренцията влязоха в офисите на Българската петролна и газова асоциация и започнаха проверка за евентуални нарушения при цените на горивата. Досега комисията е правила три секторни анализа и неизменно стигаше до извода, че картел няма. 

"Няма нищо необичайно в тази проверка. Тя се случва горе-долу на всеки три години. Знаете какви са резултатите до този момент, такива ще са и този път. Ние нямаме притеснения от обвиненията в картели, злоупотреба с монополно положение, така че оказваме пълно съдействие", заяви пред БНР изпълнителният директор на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев. Той отхвърли обвиненията в картел и злоупотреба с монополно положение, и посочи, че Асоциацията ще съдейства на проверяващите.  

Според Делчев сроковете, в които трябва да бъде монтирано видеонаблюдение на данъчните складове, са твърде кратки, и компаниите ще трябва да направят големи разходи, което ще оскъпи горивата. 

"Безспорно това е разход, който ще натовари компаниите. И безспорно също така е, че този разход ще се пренесе в цената. Няма как да бъде иначе", каза още той.

Проверката в Българската петролна и газова асоциация идва на фона на намерението на държавата да създаде своя петролна компания с аргумента, че това ще доведе до по-ниски цени на горивата по бензиностанциите. Това намерение президентът Румен Радев днес определи като доказателство, че правителството не се справило с картел при горивата. По думите му е странно е как държавата ще бъде едновременно регулатор и участник на пазара. По повод казаното от президента Андрей Делчев заяви, че няма да коментира политически изказвания. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ