Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

КЗК започна проверка за нарушения при цените на горивата

Снимка: Shutterstock

Представители на Комисията за защита на конкуренцията влязоха в офисите на Българската петролна и газова асоциация и започнаха проверка за евентуални нарушения при цените на горивата. Досега комисията е правила три секторни анализа и неизменно стигаше до извода, че картел няма. 

"Няма нищо необичайно в тази проверка. Тя се случва горе-долу на всеки три години. Знаете какви са резултатите до този момент, такива ще са и този път. Ние нямаме притеснения от обвиненията в картели, злоупотреба с монополно положение, така че оказваме пълно съдействие", заяви пред БНР изпълнителният директор на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев. Той отхвърли обвиненията в картел и злоупотреба с монополно положение, и посочи, че Асоциацията ще съдейства на проверяващите.  

Според Делчев сроковете, в които трябва да бъде монтирано видеонаблюдение на данъчните складове, са твърде кратки, и компаниите ще трябва да направят големи разходи, което ще оскъпи горивата. 

"Безспорно това е разход, който ще натовари компаниите. И безспорно също така е, че този разход ще се пренесе в цената. Няма как да бъде иначе", каза още той.

Проверката в Българската петролна и газова асоциация идва на фона на намерението на държавата да създаде своя петролна компания с аргумента, че това ще доведе до по-ниски цени на горивата по бензиностанциите. Това намерение президентът Румен Радев днес определи като доказателство, че правителството не се справило с картел при горивата. По думите му е странно е как държавата ще бъде едновременно регулатор и участник на пазара. По повод казаното от президента Андрей Делчев заяви, че няма да коментира политически изказвания. 

още по темата
още от Енергетика