Лагард: Можем да си поемем глътка въздух, беше избегнат ужасен изход за Брекзит

Лагард: Можем да си поемем глътка въздух, беше избегнат ужасен изход за Брекзит

Лагард: Можем да си поемем глътка въздух, беше избегнат ужасен изход за Брекзит

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че отлагането на излизането на Великобритания от ЕС е спомогнало да се избегне "ужасен изход" при евентуален Брекзит без споразумение, предаде Ройтерс. Според Лагард подобен сценарий би оказал допълнителен натиск върху световната икономика.

Лагард каза на пресконференция, че тази спогодба обаче ще удължи несигурността и няма да разреши въпросите между Великобритания и ЕС.

"Поне Обединеното кралство не напуска ЕС на 12 април без споразумение. Това дава време за продължителни дискусии между различните британски партии. Вероятно дава време и на действащите лица в икономиката да се подготвят по-добре за всички опции, най-вече индустриалците и работниците, за да могат да се опитат да си осигурят бъдещето", каза Лагард, цитирана от БТА.

"Брекзит без споразумение щеше да е ужасен изход", добави тя.

Директорът на 189-членния МВФ изтъкна, че светът е изправен пред период на голяма несигурност, като 70% от световната икономика бележи забавяне в растежа, предаде Асошиейтед прес. Според нея тази ситуация би могла да бъде влошена от самонанесени рани като ненужните търговски битки.

Кристин Лагард и президентът на Световната банка Дейвид Малпас изтъкнаха наличието на ситуация на безсилие - те са готови да помогнат на Венецуела, измъчвана от хуманитарна криза, но не могат да пристъпят веднага към действие заради липсата на законно признат президент в латиноамериканската страна, отбелязва Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ