Лавров и Помпейо констатираха разминаване между Русия и САЩ по редица въпроси, но и желание за подобряване на отношенията

Лавров и Помпейо констатираха разминаване между Русия и САЩ по редица въпроси, но и желание за подобряване на отношенията

Лавров и Помпейо констатираха разминаване между Русия и САЩ по редица въпроси, но и желание за подобряване на отношенията

При първата си визита в Русия като държавен секретар на САЩ Майк Помпейо влезе в открит сблъсък с руския външен министър Сергей Лавров по редица въпроси - от Украйна до Венецуела предаде Ройтерс. На съвместната им пресконференция след вчерашните им разговори в черноморския курорт Сочи и двамата отбелязаха, че имат дълбоки различия по много от обсъдените проблеми. Те обаче изразиха желание за подобряване на силно влошените отношения между двете страни, но така и не потвърдиха предположенията за среща между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин на върха на Г-20 в Япония идния месец, посочва БТА. Помпейо отбеляза все пак, че днешните разговори са "добра стъпка" към разведряване в двустранните отношения, каквото било и очакването на президента Тръмп. 

Едни от най-острите разногласия бяха по отношение на Украйна. Помпейо каза на Лавров, че САЩ няма да признаят руската анексия на Крим през 2014 г. и няма да отменят наложените по този повод санкции на Москва. Друг остър сблъсък имаше за Венецуела. Лавров остро критикува Вашингтон за опитите му да свали президента Николас Мадуро. Помпейо пък каза, че Мадуро трябва да се оттегли заради дълбоката икономическа криза, до която е довел страната, и масовите протести срещу неговото управление. 

Руската страна изложи в паметна записка, предадена на държавния секретар, редица идеи за позитивно развитие на двустранните отношения със САЩ и изрази надежда, че Вашингтон ще разгледа тези предложения. 

Наред с останалите обсъдени проблеми Помпейо каза на пресконференцията, че САЩ са готови да направят всичко, за да може и Китай да се присъедини към диалога за контрол над въоръженията, който водят Москва и Вашингтон. "Ние правим всичко, за да продължим да разговаряме (с Русия) за контрола над въоръженията и за включването в тези преговори и на други страни", отбеляза Помпейо, като конкретно назова Китай. Той добави, че темата за разширяване на този диалог и включването в него на въпроси на стратегическата стабилност, ще се обсъжда "в близките седмици". 

Държавният секретар изрази също надежда, че САЩ ще успеят да се договорят с Русия по редица въпроси на контрола над въоръженията, включително за продължаване на договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ-3). "Ние се договорихме да проведем срещи на нашите екипи, които ще започнат да работят не само над сключването на нов договор за СНВ и възможността за неговото разширяване, но и по по-широк кръг въпроси в областта на контрола над въоръженията, решението на които, по мое мнение, е в интерес на нашите две страни", посочи Помпейо.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ