Лавров: САЩ безсрамно диктуват на венецуелската опозиция как да действа

 Лавров: САЩ безсрамно диктуват на венецуелската опозиция как да действа

Лавров: САЩ безсрамно диктуват на венецуелската опозиция как да действа

САЩ загубиха всякакво чувство за срам, като нареждат на опозицията във Венецуела как да урежда ситуацията в страната, заяви на пресконференция днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до политическите аспекти на ситуацията във Венецуела, от самото начало подкрепяхме инициативата на Мексико и Уругвай за възможно най-бързо създаване на условия за национален диалог с участието на всички политически сили в страната. Президентът на Венецуела Николас Мадуро веднага изрази готовност да участва в такъв диалог, опозицията отхвърли предложението", подчерта Лавров.

По думите му причината е, че опозицията е ръководена от американски представители, които в изказванията си за това как трябва да се намери изход от ситуацията, "са загубили всякакъв срам“, предаде БТА.

Лавров съобщи, че днес ще разговаря по телефона с американския държавен секретар Майк Помпейо по инициатива на Държавния департамент и вероятно двамата ще обсъдят и положението във Венецуела.

Първият руски дипломат добави, че въпросите за доставка на хуманитарна помощ във Венецуела трябва да се уреждат от законната власт в страната. Лавров предупреди, че внесената от САЩ в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Венецуела може би прикрива планове за военна намеса, но Съветът никога няма да приеме такова решение. Според него документът на Контактната група на ЕС и няколко латиноамерикански държави за Венецуела е насочен към едностранна подкрепа на опозицията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ