Лавров за отговорите от САЩ: Няма положителна реакция по основния въпрос

Лавров за отговорите от САЩ: Няма положителна реакция по основния въпрос

Лавров за отговорите от САЩ: Няма положителна реакция по основния въпрос

Отговорите на Вашингтон относно гаранциите за сигурност не дават индикации, че Щатите виждат основния въпрос за разширяването на НАТО като неприемлив. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров днес, след като Москва получи официален писмен отговор по предложенията за сигурност към САЩ, публикувани в средата на миналия декември.

„В този документ няма положителна реакция по основния въпрос. Основният въпрос е нашата категорична позиция за недопустимост на по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на ударно въоръжение, което може да застраши територията на Руската федерация“, каза топ дипломатът на Русия, цитиран от ТАСС.

Той изтъкна, че отговорът на Щатите за гаранциите за сигурност дава възможност да се очаква да започне сериозен разговор, но по второстепенни въпроси. Според него отговорите на Вашингтон ще станат известни на широката общественост в близко бъдеще.

„Както ни казаха нашите американски колеги (въпреки че предпочитат този документ да остане конфиденциален за дипломатически диалог), той е договорен с всички съюзници на САЩ и украинската страна. Няма съмнение, че ще „изтече“ много скоро“, каза още Лавров.

Междувременно говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, обяви, че Русия няма да бави реакцията си за писмените отговори, но не трябва да се очаква и незабавен отговор. „Не мога да дам конкретна дата. Ясно е, че никой няма да бави реакцията, но би било глупаво да очакваме такава на следващия ден“, коментира Песков.

Той посочи, че на Европа и на САЩ им е бил нужен около месец да проучват документите, представени от Русия. „Така че, нека не очакваме незабавна реакция от нас“, каза още говорителят на руския президент.

По думите му все още не е ясно кога ще се състои и нова среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и Сергей Лавров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ