Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Либералите на премиера Трюдо печелят изборите в Канада

Снимка: Guliver / Getty images

Канадският премиер Джъстин Трюдо спечели втори мандат на вчерашните парламентарни избори в Канада, но загуби мнозинството си в парламента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въпреки загубеното парламентарно мнозинство Либералната партия на Трюдо получи добри резултати на изборите. Либералите са на първо място след вота и имат най-големи шансове за сформиране на правителство. Загубата на мнозинство обаче означава, че ще имат нужда от подкрепата на опозицията, за да прокарват закони в парламента.

Според неокончателни резултати Либералната партия печели 157 депутатски места (с 13 по-малко от необходимите 170 за мнозинство в 338-членната долна камара на канадския парламент).

Канадците гласуваха за прогресивна програма и за решителни действия срещу климатичните изменения, заяви Джъстин Трюдо, цитиран от Франс прес. Канадците "отхвърлиха разделението, негативизма" и строгите икономии, каза още канадският лидер.

Трюдо разкритикува по време на предизборната си кампания бюджетните икономии, които според него щяха да последват след евентуална изборна победа на консерваторите, предвождани от Андрю Шиър. Трюдо разкритикува и плановете на опонентите си да отменят данъка върху въглеродните емисии, въведен от правителството на либералите.

 

още от Политика