Историческа среща на лидерите на Северна и Южна Корея

Историческа среща на лидерите на Северна и Южна Корея

Историческа среща на лидерите на Северна и Южна Корея

Южнокорейският лидер Мун Дже-ин ще посрещне севернокорейския си колега Ким Чен-ун на границата между двете държави.

Това ще се случи в петък в 09:30 местно време (00,30 ч. по Гринуич). Официалните разговори ще започнат в 10:30 местно време (01:30 по Гринуич) в Дома на мира в селцето Панмуньом - общата зона за сигурност.

Историческата среща ще се проведе на демилитаризираната зона между двете държави. Разговорите между двамата ще се съсредоточат около последните индикации на Северна Корея, че може да се откаже от ядрените си оръжия. Но Сеул предупреди, че постигането на споразумение за премахване на ядрените оръжия на Пхенян ще бъде "трудно", тъй като ядрената и ракетна технология на Северна Корея напредна много, откакто страните проведоха последните си разговори. 

Освен че ще се обърне внимание на ядрените планове на Пхенян, от лидерите се очаква да обсъдят пътя към мир на полуострова и редица икономически и социални въпроси.

Срещата е трета по рода си след срещите на върха през 2000 и 2007 г. Тя е резултат от месеците на подобряване на отношенията между двете Кореи. Това е огромен пробив след дългите години на нарастващо напрежение между страните. Ким Чен-ун е първият севернокорейски лидер, който ще премине в южнокорейската територия от края на Корейската война през 1953 г.

"Трудната част е на какво ниво двамата лидери ще могат да постигнат съгласие по отношение на готовността за отмяна на ядрената енергия", заяви говорителят на южнокорейският президент Им Джон-сеок.

Срещата ще прекъсне по обяд, когато двамата ще обядват отделно. На следобедна церемония двамата лидери ще засадят дръвче, използвайки почва и вода от двете страни, за да символизират "мира и благоденствието".

Очаква се срещата на върха да приключи с подписването на споразумение между лидерите и представяне на съвместно изявление.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ