Лондон е готов на отстъпки по противоречивия проектозакон за Брекзит на Джонсън

Лондон е готов на отстъпки по противоречивия проектозакон за Брекзит на Джонсън

Лондон е готов на отстъпки по противоречивия проектозакон за Брекзит на Джонсън

Британските власти са готови на отстъпки по противоречивото законодателство на премиера Борис Джонсън, нарушаващо споразумението за Брекзит, в опит за съживяване на преговорите с Европейския съюз, предаде Блумбърг, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.

Преговорите за бъдещите отношения между двете страни са в застой, след като в петък Джонсън заяви, че ще се фокусира върху подготовката за излизането на Великобритания от а единния пазар и митническия съюз на ЕС в края на годината без търговска сделка. Той оабче поясни, че оставя отворена вратата за преговори, ако ЕС промени позицията си.

Едно от препятствията, пред които са изправени преговарящите от двете страни, е възстановяването на доверието, което пострада тежко след приемането от парламента на законопроекта за вътрешния пазар на Джонсън, който пренаписва части от сделката за Брекзит, договорена с ЕС миналата година. Заради този закон ЕС предприе съдебни действия срещу Великобритания, като лидерите на страните от блока настояват Джонсън да отмени спорните клаузи за търговията със Северна Ирландия.

Засега премиерът отказва да се съобрази с тези искания, но членове на неговия кабинет смятат, че парламентът ще го принуди да отмени проектозакона, след като Камарата на лордовете сама премахне клаузите, които нарушават международното право.

Обсъждането на законопроекта в горната камара на британския парламент ще започне днес, като е малко вероятно целият текст да бъде отхвърлен тази седмица. Очаква се обаче най-спорните му части да бъдат отменени през идните седмици.

Това ще принуди Джонсън да реши дали иска да се бори за запазването на противоречивите клаузи. Източниците на Блумбърг смятат, че премиерът ще се откаже от тези спорни точки или ще ги модифицира по начин, които да помогне за постигането на сделка с ЕС.

Според един от източниците основната цел на проектозакона от самото начало е била да послужи като тактика в преговорите.

В настоящия си вид законопроектът дава на британските министри правомощия да пренаписват едностранно правилата за търговията със Северна Ирландия – една от основните спорни точки по преговорите за Брекзит от тяхното начало. И двете страни се стремят да избегнат връщането на пропускателни пунктове по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ