нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лондон изплаща исторически дълг към Иран

Снимка: Getty Images

Британският министър на отбраната Бен Уолъс за първи път призна, че работи активно за плащането на дълг на Великобритания към иранското правителство, пише в. "Гардиън".

Плащането на дълга може да улесни пускането на свобода от иранските власти на хора с двойно иранско и британско гражданство, сред които и хуманитарната работничка Назанин Загари-Ратклиф, арестувана от 2016 г. по обвинения в шпионаж.

Уолъс е уверил адвокатите на семействата на вкараните в затвора хора с двойно гражданство, че британското правителство проучва всяка юридическа възможност за плащането на дълга, за чието съществуване той за първи път официално призна. Признанието се съдържа в писмо до адвокатите на Загари-Ратклиф, която бе вкарана в затвора, а след това бе поставена под домашен арест.

Смята се, че Великобритания дължи около 400 милиона паунда на Иран заради неизпълнение на задължение за доставка на танкове "Чифтън", поръчани от шаха на Иран преди свалянето му от власт през 1979 г.

Международен арбитраж постанови през 2008 г., че Великобритания дължи сумата, но в последващи съдебни битки представители на вече закритата служба на британското министерство на отбраната за международни военни доставки поставиха под въпрос размера на дълга и дали въобще той съществува.

Нито Иран, нито Великобритания са правили официални изявления, че пускането на свобода на хората с двойно гражданство е обвързано с въпроса за дълга, отбелязва "Гардиън".

 

още от Политика