Лозан Панов опитва рестарт на избора за главен прокурор, иска нова процедура

Лозан Панов опитва рестарт на избора за главен прокурор, иска нова процедура

Лозан Панов опитва рестарт на избора за главен прокурор, иска нова процедура

Шефът на ВКС поиска да се открие нова процедура за избор на главен прокурор. Той направи предложението в началото на заседанието на ВСС, на което се обсъжда дали да се открие нова процедура или да се прегласува кандидатурата на Иван Гешев.

„Президентът заяви, че очаква състезание между кандидати, а не формална процедура. Споделям мотивите на президента. Смятам, че сме длъжни да инициираме нова процедура за избор на главен прокурор. Няма пречка кандидата г-н Гешев да участва в новата процедура“, каза Панов. Според него президентската институция можело да се превърне "в нещо като нотариат, това обезличавало институцията на президента."

Атанаска Дишева от съдийската колегия също поиска да се открие нова процедура. „ВСС и президентът имат споделена компетентност, конституцията не е регламентирала кой от двата органа имат по-голяма тежест. Трябва да се запази баланса между институциите. Само прегласуването лишава президента от действителната му власт. Президентът олицетворява освен единството на нацията, но и суверинетата, защото е избран със значителен брой гласове. Необходимо е да се зачете действителната власт на президента“, каза Атанаска Дишева.

„Президентът няма право да изземва правомощията на пленума на ВСС, който е призван да избира тримата големи", опонира друг член на ВСС, Вероника Имова. Тя застъпи становището, че упълномощен да прецени качествата на тримата големи е единствено ВСС. Кадровият орган взима решение като предлага на президента да предаде легитимност на този избор. Да даде възможност на президента на официализира избора. Но съдържанието на този избор е от прерогативите на ВСС.

Правосъдният министър пък съобщи, че е имало две сигнала за бомба - снощи и тази сутрин.

„Никой не омаловажава казаното от Румен Радев. Но нека не спекулираме, че има мотиви. Указът на президента не съдържа мотиви. Позицията на президента заслужава уважение“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на ВСС.

Той добави, че в юридически смисъл мотиви няма, но "президентът направи обръщение пред медиите което бе възприето от българските граждани". Цацаров пропомни случая с шефа на ВАС Георги Чолаков от есента на 2017 г. , когато президентът отказа да го назначи и ВСС прегласува кандидатурата му.

Главният прокурор предложи спора дали настоящата процедура да продължи или да се открие нова, да се реши с гласуване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ