Лукашенко частично затвори границите на Беларус

Лукашенко частично затвори границите на Беларус

Лукашенко частично затвори границите на Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко частично затвори сухопътните граници на страната, замени вътрешния министър и назначи трима служители по сигурността на нови позиции, в опит да затегне властта на фона на продължаващите седмици наред масови протести срещу управлението му.

Минск наложи рестрикции по границите с Латвия, Литва, Полша и Украйна, позовавайки се на пандемията от COVID-19 като официален мотив, предаде „Ройтерс“. Лукашенко е в конфликт със съседите си от Европейския съюз след проведените в началото на август президентски избори, чиято легитимност блокът отказа да приеме.

Крайните мерки са въведени без предварително предупреждение. На автомобилите, пристигащи в Беларус, е била наложена забрана за влизане, а по думите на шефа на литовската гранична охрана Рустамас Любаевас малко по-късно границата е била затворена за изходящи автомобили.

На този фон правителството на Лукашенко съобщи, че Иван Кубраков, който като началник на полицията в столицата на Беларус е ръководил репресиите срещу най-големите демонстрации, е новият министър на вътрешните работи. Неговият предшественик Юрий Караев и още двама души са назначени на новаи длъжности като президентски помощници и инспектори, отговарящи за ключови региони в страната.

Позицията на държавния глава изглежда по-сигурна, след като призивът за национална стачка от страна на опозицията не успя да блокира икономиката тази седмица.

Светлана Тихановска обаче заяви, че действията на Лукашенко са знак на слабост. „Режимът се самоунищожава. Както затварянето на границите, така и следващите назначения са сигнали за отслабване на властта му. той взема непоследователни решения, защото е в паника“, каза тя.

Над 16 хил. души са били арестувани от началото на гражданското недоволство на след изборите на 9 август, с които президентът си осигури 6-и пореден мандат на поста.

Разпоредено е и укрепването на въоръжените доброволчески милиционерски части, които на теория вече съществуват, но на практика не са играли никаква роля в кризата до момента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ