Лукашенко: Може и да сме помогнали мигранти да минат границата с Полша

Лукашенко: Може и да сме помогнали мигранти да минат границата с Полша

Лукашенко: Може и да сме помогнали мигранти да минат границата с Полша

Александър Лукашенко обяви, че е „абсолютно възможно“ силите на Беларус да са помогнали на мигранти да преминат границата с Полша.

„Мисля, че това е абсолютно възможно. Ние сме славяни. Имаме сърца. Нашите войски знаят, че мигрантите отиват в Германия... Може би някой им е помогнал“, обяви беларуският президент в ексклузивно интервю за „Би Би Си“. Той отрече умишлено предизвикване на граничната криза.

„Не съм ги поканил тук. И, да бъда честен, не искам те да преминават през Беларус“, коментира още Лукашенко.

Държавният глава е на поста си от 1994 г., но преизбирането му миналата година бе силно дискредитирано от Запада и не бе припознато от Европейския съюз.

Блокът вече го обвини, че е предизвикал граничната криза с Полша, Литва и Латвия в последните месеци в отмъщение на санкциите, наложени по-рано на Беларус за бруталните ѝ репресии срещу демонстрантите и опозиционните лидери, участвали в масовите протести след президентските избори през август 2020 година.

Най-малко 2000 мигранти, основно от Близкия Изток, бяха блокирани в лагери до границата на Беларус с Полша, докато тази седмица бяха преместени в логистичен склад наблизо. Приблизително 5000 души остават в Беларус, въпреки че стотици се върнаха обратно в Северен Ирак с полет вчера.

Междувременно Полша обвини днес Беларус, че превозва с камиони мигранти обратно към границата между двете страни и ги кара да правят опити за незаконното й пресичане. Това става броени часове след като беларуските власти обявиха, че са разчистили лагери по границата, предаде Ройтерс. Заявлението на Полша предполага, че очевидната промяна в тактиката на Беларус тази седмица не е довела до уреждане на кризата по границата, прераснала в сериозно противопоставяне между Изтока и Запада. Говорителка на полската гранична охрана каза, че още снощи беларуските власти са превозвали с камиони стотици мигранти обратно към границата и са ги карали да се опитват да я пресичат по тъмно.

"В началото са били 100 човека, но после беларуската страна е докарала с камиони още хора. По-късно са били 500 души", заяви Анна Михалска на пресконференция. По думите й по-малко хора пресичат границата, но някои големи групи могат да са доста агресивни.
Когато мигрантите са се опитали да прекосят границата, беларуските войски са заслепили полските граничари с лазери, каза тя и добави, че някои мигранти са хвърляли клони, при което са били ранени четирима граничари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ