Лукашенко: Война е възможна само след атака срещу Беларус или Русия

Лукашенко: Война е възможна само след атака срещу Беларус или Русия

Лукашенко: Война е възможна само след атака срещу Беларус или Русия

Минск няма абсолютно никакъв интерес от война и конфликт може да избухне, само ако Беларус или нейният близък съюзник Русия бъдат атакувани директно. Това съобщи беларуският президент Александър Лукашенко днес, цитиран от „Ройтерс“.

Думите му са от реч пред депутати и официални лица и идват дни преди началото на съвместни военни учения между Москва и Минск. Според Лукашенко ученията ще помогнат страната му да разбере къде да фокусира силите си.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че Москва не иска война с Украйна. Той очаква среща с държавния секретар на САЩ, Антъни Блинкън, в следващите седмици.

Вчера Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че руските военни сили ще напуснат държавата в края на учението „Съюзническа решимост“, което се очаква да продължи до 20 февруари. То включва операции за отблъскване на външни атаки. По-рано зам.-министърът на отбраната на Русия, Александър Фомин, каза пред „Интерфакс“, че за учението ще бъдат изпратени 12 бойни самолета Су-35, две зенитно-ракетни системи С-400 и една система „Панцир“.

Първата фаза включва упражнения по разгръщане на войски, защита на военни обекти и оценка на способностите на войските по противовъздушна отбрана. Втората фаза стартира на 10 февруари и според Министерството на отбраната на Беларус войските ще преминат през „унищожаване на незаконни въоръжени формирования и на противникови групи за саботаж и разузнаване“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ