Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Магистрати, избрали Лозан Панов начело на ВКС, искат оставката му

Снимка: Shutterstock

11 членове на бившия Висш съдебен съвет, които са гласували за избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС), поискаха оставката му в писмо до сегашния състав на Съдебния съвет. Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов са изпратили официално такова искане до Пленума на ВСС, през представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев, с което „Правен свят“ разполага. По-късно и Юлиана Колева се присъединява към призива на колегите й с отделно писмо до ВСС.

Бившите кадровици посочват, че съжаляват за този избор и че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“. Те обосновават искането си и с последния скандал, възникнал след заснемането на скандален клип в сградата на Съдебната палата. Това костваше и поста на Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата. 

„Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов. Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт - ОСТАВКА! Само така може да докаже, че е български съдия, един от тримата най-висши магистрати в държавата, способен да носи отговорност. Когато си избран на най-високия съдийски пост, твоята отговорност е най-голяма и най-тежка! Ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му действия, компрометиращи толкова тежко авторитета на съдебната власт и уронващи престижа и пред цялото българско общество. Длъжни сме да направим опит да спрем разрушителните му действия, като поискаме от него да си подаде оставката. Последващите му действия ще покажат на обществеността дали той е човек с достойнство, който е способен да носи отговорност за действията си“, пишат бившите членове на ВСС до Пленума. 

„Вярвам, че подаването на оставка, като акт на свободна воля е пряко свързан с пълната откровеност пред самия себе си по тези и други подобни въпроси, т.е. с откровена равносметка на досегашния му мандат“, пише Колева в допълнение към писмото на останалите десет членове на ВСС, избрал Панов.

още по темата
още от Политика