Макрон към Китай: Уважавайте единството на ЕС

Макрон към Китай: Уважавайте единството на ЕС

Макрон към Китай: Уважавайте единството на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон поиска от китайския президент Си Цзинпин да "уважава единството на Европейския съюз" в момент, когато Пекин е заподозрян, че се опитва да породи разделение между европейските страни с политиката си за инвестиции, предаде Франс прес.

"Ние уважаваме Китай и очакваме, естествено, от нашите големи партньори също да уважават единството на Европейския съюз, както и ценностите, които той носи", каза Макрон.

Френският президент освен това отправи призив към Китай и ЕС да положат усилия за укрепване на мултилатерализма, като същевременно призна историческото съперничество между ЕС и Китай, предаде Ройтерс.

"Ние искаме да постигнем напредък при обновяването на мултилатерализма. Ние имаме различия, очевидно е, че в историята на човечеството силата не върви без съперничество. Никой не трябва да е наивен по този въпрос", каза Макрон. "Но ние уважаваме Китай и сме решени да водим диалог и да сътрудничим с него", допълни той.

Китайският лидер увери, че Европа и Китай "напредват заедно", въпреки че понякога са в състезание и призова отношенията помежду им да не са пропити с "недоверие", предаде Франс прес.

"Разбира се има въпроси на разногласие, на съревнование, но това е едно положително съревнование. В момента ние напредваме заедно. Не трябва недоверието да ни кара да гледаме постоянно назад", каза Си.

Франция и Китай се обявиха в подкрепа на глобално споразумение за инвестициите между ЕС и азиатския гигант, предаде Франс прес.

"Двете страни подкрепят бързото сключване на амбициозно глобално споразумение за инвестициите между ЕС и Китай, включващо достъп до пазара и защитата на инвестициите в духа на взаимната изгода", се казва в общо изявление на двамата лидери.

Това изявление идва в момент, в който американците и някои европейски страни са обезпокоени от придобивките на Китай на стария континент и упрекват Пекин, че не гарантира справедливо отношение към чуждите инвестиции на своя територия, отбелязва агенцията.

Китай инвестира най-малко 145 милиарда евро в Европа от 2010 г., но тенденцията е към забавяне в момент, когато няколко държави затягат мерките, за да регламентират придобивките на Китай.

И Макрон, и Си се обявиха за глобални усилия срещу "ерозията на биоразнообразието", предаде Франс прес.

В общо изявление двамата лидери казаха, че са против така наречените екологични престъпления, по-специално бракониерството, трафика на животински и растителни видове, застрашени от изчезване, както и срещу замърсяването с пластмаси.

Двамата лидери се ангажираха да прилагат парижкото споразумение за климата във всичките му измерения и до 2020 г. да съобщят дългосрочната си стратегия за намаляване на емисиите на парникови газове до средата на века, предаде БТА. Китай ще е домакин догодина на конференция на ООН за биоразнообразието, която би трябвало да бележи важен етап в защитата на околната среда.

Си Цзинпин призова Франция към развитие на двустранното сътрудничество в нови отрасли - финансовата сфера, изкуствения интелект и устойчивото развитие на градовете, предаде ТАСС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ