Макрон назначи Жан Кастекс за премиер на Франция

Макрон назначи Жан Кастекс за премиер на Франция

Макрон назначи Жан Кастекс за премиер на Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон назначи Жан Кастекс - високопоставен служител от администрацията и десен кмет на малък град, сравнително непознат сред широката публика, за министър-председател на мястото на Едуар Филип, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Президентът на републиката Еманюел Макрон назначи Жан Кастекс за министър-председател и му възложи формирането на правителство", съобщи Елисейският дворец, цитиран от ТАСС.

Бивш съратник на експрезидента Никола Саркози, 55-годишният Жан Кастекс, излъчен от партия "Републиканците" за кмет на югозападния град Прад, координираше от април разхлабването на противоепидемичните мерки в страната. Това го постави в центъра на вниманието на аналитиците. Година преди това политикът бе назначен за президент на Националната спортна агенция и насочи усилия към подготовката за Олимпиадата през 2024 г. в Париж.

Кастекс поема премиерския пост от Едуар Филип, който връчи днес оставката на своето правителство на президента Макрон. Утре се очаква Филип да встъпи в длъжност като кмет на Хавър в Северна Франция, припомня агенцията.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ