Макрон представи мерките за укротяване на „жълтите жилетки”. Втвърдява тона към имиграцията и ислямизма

Макрон представи мерките за укротяване на „жълтите жилетки”. Втвърдява тона към имиграцията и ислямизма

Макрон представи мерките за укротяване на „жълтите жилетки”. Втвърдява тона към имиграцията и ислямизма

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че започнатите след избирането му реформи трябва да продължат въпреки кризата, провокирана от демонстрациите на "жълтите жилетки", предаде Франс прес.

На пресконференция от Елисейския дворец, излъчвана по телевизията, Макрон представи предложенията си, формирани въз основа на националния дебат, започнал след антиправителствените протести. Демонстрациите на "жълтите жилетки" продължават от месеци, като демонстрантите настояват правителството да промени икономическата си политика. Обръщението му към французите по тези въпроси бе планирано за миналата седмица, но бе отложено заради пожара в парижката катедрала "Нотр Дам".

Макрон обяви, че иска значително намаляване на данъка върху дохода за французите и особено за представителите на средната класа. "Не искам увеличаване на данъците, искам намаляване на данъка върху дохода на работещите", изтъкна френският президент и каза, че това ще стане възможно чрез по-добро събиране на данъците, намаляване на обществените разходи, а също така с повече работа от страна на французите.

Френският лидер обяви и намерението на правителството отново да обвърже размера на най-ниските пенсии с инфлацията.

Въпреки обявените нови мерки според Макрон досегашните реформи на правителството в значителна степен отговарят на стремежите на френския народ. "Мисля, че текущите и бъдещите реформи в нашата страна не трябва да спират, тъй като те в много голяма степен отговарят на стремежите на нашите съграждани. Предприетите мерки през тези първи две години в много отношения бяха справедливи", въпреки че вероятно невинаги бяха "достатъчно бързи, радикални и хуманни", отбеляза френският президент.

Макрон изрази съжаление, че е създал у французите впечатлението, че е строг и дори несправедлив, и призна, че е бил нетърпелив и взискателен.

Той съобщи, че предлага намаляване на броя на депутатите и промяна на начина, по който се избират народните представители. Целта е по-добре да бъде представено разнообразието на френските политически партии, предаде Асошиейтед прес. Съгласно действащата избирателна система партията победител на парламентарните избори печели силно мнозинство в парламента и по този начин се поставят в по-неблагоприятно положение по-малките партии. Макрон иска част от депутатите в долната камара на парламента да се избират по пропорционална система.

Френският лидер заяви, че иска французите да се усещат по-ангажирани с демократичния процес и затова смята, че трябва да бъдат опростени правилата за иницииране на референдуми. Предвижданата промяна се състои в намаляване на един милион на броя подписи, необходим за организирането на такива допитвания. Сега за провеждане на референдум са необходими подписите на 10 процента от имащите право на глас.

Макрон възприе твърд тон към имиграцията и политическия ислям.

Границите са една от опорите на нацията, заяви френският президент, подчертавайки, че вярва твърдо в правото на убежище, но "за да приемате хора, трябва да имате дом".

Макрон повдигна и въпроса за френския принцип за светското начало на държавата, заявявайки, че проблемът е в стремежа на някои малцинства да се отделят от останалата част на държавата.

"Говорим за едно отделяне, което на места се е случило подмолно, защото Републиката не е спазила своите обещания, говорим за хора, които в името на една религия следват политически проект, този на политическия ислям, който иска да се отдели от нашата Република. И по този въпрос поисках от правителството да бъде неотстъпчиво", добави Макрон, цитиран от Франс прес, отбелязвайки, че във Франция се води дебат за мястото и организацията на исляма на територията на страната. Това е труден въпрос за френското общество, който често се подхранва от конкретни случаи като носенето на ислямско було в училищата или някои учебни програми. От 1905 г. Франция има закон за разделяне на Църквата и държавата, създавайки светска република.

"В последно време засилихме приложението (на закона от 1905 г. - бел. АФП)", включително чрез затваряне на училища, културни центрове и асоциации, които не спазват правилата на републиката, подчерта френският държавен глава.

От ноември правителството провежда консултации с религиозните представители, за да финализира проекта си за реформа на закона от 1905 г., целяща предимно да се подобри прозрачността при финансирането на религиите и да се гарантира спазването на обществения ред, припомня АФП.

В речта си френският президент определи ислямския екстремизъм като заплаха за френската република и подчерта, че иска правителството да работи по-усилено, за да попречи на екстремистите да навредят, отбелязва Асошиейтед прес.

Френският президент обеща и децентрализация на системата, заявявайки, че гражданите очевидно искат решенията да се вземат по-близо до тях и Франция трябва да промени метода на организация на републиката, отбелязва ДПА. Различните функции на различните равнища на властта трябва да бъдат по-ясни, за да може хората да знаят за какво гласуват на местни и национални избори.

Освен това гражданите трябва да могат да включва теми в дневния ред на общинските съвети чрез петиция, добави Макрон.

Френски консерватор и лидери на протестиращите отхвърлиха изявленията на президента

Консервативният френски опозиционен лидер Лоран Вокие отправи критики към предложенията на президента Еманюел Макрон в отговор на протестите на "жълтите жилетки", предаде ДПА.

"Опасявам се, че днешните подаръци, финансирани чрез бюджетен дефицит, ще се окажат данъци утре", заяви Вокие пред телевизия Франс 2. Той подчерта, че предложенията на Макрон няма да помогнат на много пенсионери, нито на тези, които зависят от автомобилите си - група, която положи основите на протестите на "жълтите жилетки", отбелязва ДПА.

Влиятелната лидерка на протестното движение Присия Людоски отправи критики към предложенията на президента Макрон и отправи във Фейсбук призив за нови протести в цялата страна на 27 април, 1-и, 4-и, 8-и, 11-и, 18-и и 25-и май, въпреки че той отстъпи пред някои от исканията на протестиращите.

Людоски подчерта, че Макрон е отхвърлил исканията на "жълтите жилетки" за премахване на ДДС за стоките от първа необходимост и иска от французите да работят по-дълго, за да финансират неговите отстъпки. Според нея те могат да бъдат финансирани чрез борба с данъчните измами.

Макрон призова за увеличаване на срока на плащане на пенсионни осигуровки. "Трябва да работим повече, защото живеем по-дълго", заяви френският президент, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че не планира промени на пенсионната възраст, а да се удължи продължителността на изплащане на пенсионните вноски и работещите сами да могат да избират кога да излязат в пенсия.

Според Макрон това би решило проблема с реформата на пенсионната система.

Освен това Присия Людоски порица изказването на Макрон, че протестното движение е било превзето от склонни към насилие радикали. "Нито дума за ранените и за злоупотребите на силите за сигурност", подчерта лидерката на протестиращите, цитирана от ДПА.

След излъчването на речта на Макрон снощи активистът на "жълтите жилетки" Тиери Пол Валет заяви, че президентът "говори като главнокомандващ и не разбира, че би трябвало да прояви скромност". Движението планира да организира 24-ите си поредни протести този уикенд, отбелязва Асошиейтед прес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ