Образуват дисциплинарно производство на консула в Хага

Образуват дисциплинарно производство на консула в Хага

Образуват дисциплинарно производство на консула в Хага

Не е голям броят на засегнатите от събирането на такса „коронавирус“ от консула ни в Хага Свилен Илиев. Установени са двама души. Това обяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, по повод случая с консула ни в Хага, който в нарушение на законите е въвел такса „коронавирус“ - 5 евро за български граждани и 10 евро за чужденци.

Илиев ще бъде върнат в София и по Закона за дипломатическата служба ще му бъде образувано дисциплинарно производство. Консулът ни в Хага е обяснил, че е събирал таксата с мотив да бъдат събрани средства за предпазни заграждения пред консулската служба.

По думите на Захариева едно от най-големите наказания, за който и да е дипломат, е предсрочно прекратяване на мандата, което вече е предприето спрямо консула ни в Хага. Когато се прибере консулът ще му бъдат поискани обяснения от Дисциплинарния съвет и ще се прецени какво наказание да му бъде наложено. 

„Надявам се това да не доведе до уронване на престижа на консулските служители и задгранични служители от всякакъв ранг”, каза още министър Захариева.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ