Манолова: Идеята за ВиК холдинг е мегасхема за източване на пари

Манолова: Идеята за ВиК холдинг е мегасхема за източване на пари

Манолова: Идеята за ВиК холдинг е мегасхема за източване на пари

„Това е една мегасхема за източване на пари, с която се надгражда до сега съществуващата. Преди една година и половина бяха отделени половин милиард лева за ремонт на язовири, които също патънаха в държавни дружества и няма следа от тях. В момента от 45 ВиК дружества в най-големите градове, 29 от тях са държавни или с държавно участие. Ако държавата иска да участва с повече ремонти и средства, може да го направи и сега“. Това заяви в ефира на bTV лидерът на гражданската платформа „Изправисе. БГ“ по повод решението на правителството да се слеят ВиК дружествата в страната в едно с общ капитал от 1 млрд. лв.

Заради водната криза в Перник правителството взе решение вчера да се създаде държавен ВиК холдинг, който да обедини всички ВиК дружества в страната в едно с общ капитал от 1 млрд. лв. Според кабинета с новата стурктура ще се гарантира качеството на ВиК услугите, както и приемливите цени на водата, която плащат гражданите.

Манолова, обаче, не е на същото мнение. По думите й, както се централизират средствата и разходите, така ще се централизират и рушветите. Според нея, при обявяването на новината нямало достатъчно пояснения от къде ще дойдат тези пари и за какво ще бъдат използвани и най-вече по какъв начин това ще подобри ВиК услугите и ще реши ли проблемите.

„418 аварийни язовири е следвало да бъдат ремонтирани. За целта се отделят 500 млн. лева, те се пращат в държавно дружество и една година и половина по-късно няма никаква информация за това колко от тези пари са похарчени, как са похарчени и колко ремонта са направени. Това са цъкащи бомби. Сега по същата схема се отделят 1 милиард лева за създаване на държавен холдинг, който не е ясно какво ще прави и какви ангажименти ще има“, каза още Манолова. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ