Манолова все още се надява да спечели, намекна, че ще прави нов проект.

Манолова все още се надява да спечели, намекна, че ще прави нов проект.

Манолова все още се надява да спечели, намекна, че ще прави нов проект.

Ще коментирам изборите след окончателните резултати, защото според паралелното преброяване на моя щаб разликата е под 3%. Това е първия коментар на Мая Манолова, след втория тур на изборите днес и след обявяване на първите предварителни данни които сочат, че Йорданка Фандъкова печели нов мандат в София.

Благодаря на хората, които гласуваха за мен. На онези, които гласуваха по съвест. Останалите знаят колко струва съвестта им. На всички, които се изправиха за достойнството си, заяви гражданският кандидат за кмет.

Не ме е страх от загубата, принудата, от директните заплахи, от силовото постигате на резултат, каза още Манолова. Тя разказа как силово се склоняват хора да гласуват, как се купуват гласове. Страх ме е думите, които чух днес на улицата, че гласове вече се купуват директно на улицата и никой нищо не може да направи, чух "нищо не мога да направя", дори и от полицията, каза още тя. Манолова даде заявка, че след изборите, вероятно ще се заеме със създаването на нов политически проект.Тази нощ показахме как може да бъде преодолян модела на еднопартийната и едноличната власт, видяхме пътят, по който той може да бъде демонтиран, каза още Манолова. И допълни, че според нея гражданите имат смелост да извървят този път докрай. Ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде разпиляна, а да бъде фокусирана в една реална цел - промяна на модела в София и България. Как ще стане това ще обявя, след като чуя окончателните резултати от днешното гласуване. 

Постигнахме 3 важни неща. Първо, спечелиха гражданите. За първи път от 14 г. в София имаше балотаж и гражданите искаха истински дебат за развитието на столицата. Видяхме и дъното, до което може да стигне властта. Второ, хората повярваха, че промяната е възможна. Трето, София показа, че може да се обедини - демократичната десница, демократичната левица, демократите от неправителствения сектор - всички си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различия. Трудно и не докрай, но си подадохме ръце. И показахме, че без ценностите, зад които застанахме - свобода, демокрация, върховенство на закона, не е възможно.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ