Марио Драги намекна, че е готов да стане президент на Италия

Марио Драги намекна, че е готов да стане президент на Италия

Марио Драги намекна, че е готов да стане президент на Италия

Италианският министър-председател Марио Драги даде знак, че е склонен да се кандидатира за президент на страната, след като позицията бъде освободена в началото на следващата година, предаде Ройтерс.

Той подчерта, че неговото правителство вече е изпълнило голяма част от програмата си.

Италианският парламент трябва се събере през януари, за да избере нов президент, като бившият председател на Европейската централна банка е фаворит за позицията на Серджо Матарела, който вече отхвърли възможността да се кандидатира за втори седемгодишен мандат.

 В най-ясния досега сигнал, че е готов да се кандидатира за държавен глава, Драги заяви, че за 10-те си месеца работа неговата администрация е половила основите за ключови политик, включително за прилагането на фонд за възстановяване на ЕС.

"Създадохме условия за продължаване на работата, независимо кой ще я върши“, каза той по време на традиционната пресконференция в края на годината, като даде ясно да се разбере, че е готов да промени ролята си, ако парламентаристите поискат това от него.

„Личната ми съдба не е от значение, нямам особени амбиции. Аз съм, ако щете, един дядо в служба на институциите Така че отговорността за избирането на нов президент е изцяло в ръцете на политическите сили, които позволиха на това правителство да действа", добави Драги

През последните години президентската роля в Италия стана все по-влиятелна. Държавният глава много често е човекът, от който се очаква да разреши политически безизходици след избори и коалиционни кризи.

Макар че Драги е уважаван и считан за правилния избор за поста от много италианци, редица партийни лидери го призоваха да не се оттегля от ръководната си роля в коалиционното правителство, тъй като то може да се разпадне без него.

Ако стане президент, първата задача на Драги ще бъде да назначи нов премиер и да убеди партийните лидери от левия и десния флаг на коалицията да продължат да управляват заедно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ