Марио Драги обеща мащабни реформи в Италия

Марио Драги обеща мащабни реформи в Италия

Марио Драги обеща мащабни реформи в Италия

Италианският премиер Марио Драги призова италианците да се обединят около каузата за възстановяване на страната след пандемията от коронавирус и обеща новото му правителство да въведе мащабни реформи за съживяване на икономиката, предаде Ройтерс.

В първата си реч пред италианския парламент, бившият управител на Европейската централна банка заяви, че неговата администрация, която разполага с подкрепата на повечето партии, ще фокусира всичките си усилия върху преборването  на пандемията, като същевременно с ще се стреми да остави една по-силна и по-зелена нация за бъдещите поколения.

„Днес ние, подобно на правителствата в следвоенния период, имаме възможността, или по-точно отговорността, да започнем нова реконструкция.“, коментира Драги преди задължителният вота на доверие към неговия кабинет, който се очаква да спечели без проблеми. Сенатът на Италия ще гласува тази вечер, докато долната камара на парламента ще даде своя вот утре.

Неговите непосредствени приоритети са осигуряването на успешна кампания за ваксинация срещу коронавируса и пренаписване на плановете за това как ще бъдат изразходвани над 200-те млрд. евро, които Италия ще получи от европейският възстановителен фонд под формата на грантове и заеми.

За да се увери, че парите ще бъдат изразходвани ползотворно, Драги сигнализира, че иска да извърши пълна реформа на администрацията, която боксува заради бавната бюрокрация, както и на правосъдната система, известна с това, че е сред най-бавните в Европа.

Драги също така демонстрира ясно, че неговият кабинет ще следва твърдо проевропейска програма, като той включва дори представители на дясната партия „Лига“, която в последно време промени позициите си от крайно евроскептични и критични по отношение на еврото към по-благосклонни към Брюксел.

„Подкрепата за това правителство означава споделяне на необратимия избор на еврото, споделяне на перспективата за все по-интегриран Европейски съюз, които ще има общ публичен бюджет“, коментира Драги, който получи бурни овации от сенаторите след 50-минутното си обръщение в Горната камара на италианския парламент.

Сериозни предизвикателства

Ако успее в мисията си, Драги ще спомогне не само за изваждането на Италия от най-тежката рецесия след Втората световна война, но и ще даде тласък на целия Европейски съюз, който отдавна страда от бавния растеж на южната икономика.

Драги е сред най-уважаваните фигури в Европа след осемгодишното му управление на ЕЦБ, а номинацията му за министър-председател бе привествана от инвеститорите.

Днес инвестиционната банка Morgan Stanley прогнозира значително подобрение на спредовете на италаинските облигации и ръст на акциите на италианската фондова борса.

Драги обаче е изправен и пред редица предизвикателства, включително бавното възстановяване на редица сектори и въпроса с компаниите, чието оцеляване се дължи единствено на държавните помощи. Той заяви, че не може да предпази всяко работно място и всеки бизнес, като добави, че „някои неща ще се променят, дори радикално“.

Неговият кабинет ще трябва да действа бързо, тъй като той има на разположение само две години преди парламентарните избори в началото на 2023 г.

Драги заяви, че ще призове армията да помогне в ускоряването на кампанията за ваксинация срещу коронавируса, но предупреди, че заразата ще остави трайни белези в страната, която вече е регистрирала над 94 хил. смъртни случая.

„Нашият основен дълг е да се борим с пандемията по всякакъв начин и да опазваме живота на нашите съграждани“, каза Драги.

Поддържането на широката коалиция, която стой зад новия кабинет, може да бъде трудни, тъй като тя е съставена от политически врагове, които имат крайно различни виждания по редица теми, от имиграцията до здравеопазването и данъците.

Допълнително безпокойство предизвиква състоянието на най-големият парламентарен партньор на кабинета – движението „Пет звезди“, което е дълбоко разделено по отношение на подкрепата за Драги и рискува да се разпадне.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ