Марио Драги спечели подкрепата на „Пет звезди“

Марио Драги спечели подкрепата на „Пет звезди“

Марио Драги спечели подкрепата на „Пет звезди“

Най-голямата сила в италианския парламент наклони везната към номинирания за премиер Марио Драги, като му осигури широка междупартийна подкрепа в дните, в които се готви да сформира правителство.

Членовете на Движение „Пет звезди“ гласуваха онлайн с 59% в подкрепа на бившия шеф на Европейската централна банка при въпрос дали искат да подкрепят ръководено от Драги правителство, което ще постави акцент върху зелените политики, пише Bloomberg.

Той вече изгради парламентарно мнозинство след два кръга преговори и се очаква да докладва на президента Серджо Матарела още тази седмица. Сред подкрепилите го формации са лявоцентристката Демократическа партия и Северната лига на Матео Салвини.

В разговорите си с партийни лидери Драги постави сред приоритетите си противодействието на пандемията, кампанията за ваксинация, съживяването на икономиката на страната със средствата от пакета за възстановяване на Европейския съюз, както и общ бюджет за еврозоната.

От числова гледна точка Драги не се нуждае от подкрепата на „Пет звезди“, но тя ще му позволи да постигне широк консенсус в целия политически спектър. Съоснователят Бепе Грило бе сред призоваващите за подкрепа на новия премиер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ