Марио Драги спечели вот на доверие в италианския Сенат

Марио Драги спечели вот на доверие в италианския Сенат

Марио Драги спечели вот на доверие в италианския Сенат

Италианският премиер Марио Драги спечели с лекота вот на доверие в италианския Сенат, след като обеща да направи всичко по силите си, за да изведе Италия от пандемията от коронавирус и да създаде една по-силна и по-зелена икономика за бъдещите поколения, предаде „Евронюз“.

Горната камара на парламента подкрепи кабинета на Драги с 262 гласа „за“ срещу 40 гласа „против“. Двама депутати се въздържаха. Днес вот на доверие ще се проведе и в долната камара на италианския парламент, като очакванията са Драги отново да получи широка подкрепа.

По информация на информационна агенция Ansa сред гласувалите против са 15 сенатори на движението „Пет звезди“ както и всички представители на крайнодясната партията „Италиански братя“.

Бившият управител на Европейската централна банка положи клетва като министър-председател през уикенда, след като по-рано италианският президент Серджо Матарела му връчи мандат за създаване на ново правителство в опит да извади страната от политическата криза, предизвикана от излизането на партията на бившият премиер Матео Ренци от управляващата коалиция.

 В 50-минутна реч пред сената Драги обеща мащабни реформи в Италия. Неговият кабинет ще води политика с мисъл за околната среда, ще бъде проевропейски насочен и ще се стреми към технологични и цифрови реформи.

„Днес единството не е емоция, единството е дълг. Задължава ни нещо, което обединява всички ни: любовта към Италия“, заяви Драги, който получи бурни овации от сенаторите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ