Марио Драги започна разговори за сформиране на нов кабинет

Марио Драги започна разговори за сформиране на нов кабинет

Марио Драги започна разговори за сформиране на нов кабинет

Марио Драги е започнал разговори за формирането на ново правителство, ден след като бе избран да възстанови политическия ред в Италия, предаде „Франс прес“.

В Рим бившият президент на Европейската централна банка е стартирал дискусии с лидерите на партиите за това дали ще подкрепят администрация за национално единство.

Драги, познат с обещанието си да направи „каквото е необходимо“ по време на кризата с дългове в еврозоната през 2012 г., получи мандат за сформиране на правителство от президента Серджо Матарела по-рано тази седмица, след рухването на лявоцентристкия кабинет на страната.

Новият министър-председател вече има подкрепата на някои от основните формации в парламента, но най-голямата – Движението „5 звезди“, все още не е сред тях.

В първото изявление след своето оттегляне премиерът в оставка Джузепе Конте пожела на Драги всичко най-добро, добавяйки, че ще продължи да работи за доброто на Италия. Кабинетът се разпада, след като Матео Ренци изтегли партията си „Италия вива“ от управляващата коалиция.

Разговорите на Драги ще продължат до събота. Демократическата партия, както и „Италия вива“ вече дадоха индикации на подкрепа, а консервативната „Форца Италия“ на Силвио Берлускони обяви, че ще влезе в преговори с „много позитивно отношение“. Премиерът обаче се нуждае и от одобрението на поне една от трите останали партии – Движението „5 звезди“, „Лига“ и „Братя на Италия“.

По информация на „Ройтерс“ след края на разговорите с политическите формации Драги ще се срещне и с профсъюзите в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ