Зимните ни курорти работят на 40%, спа дестинациите - на 100%

Зимните ни курорти работят на 40%, спа дестинациите - на 100%

Зимните ни курорти работят на 40%, спа дестинациите - на 100%

В момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Бургас. И допълни, че заедно с местната власт още от септември миналата година се работи за Лято 2021. 6400 чартърни полета се очаква това лято да пристигнат на Летище Бургас.

Над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн., показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). През миналата година са регистрирани над 400 хил. румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хил. На трето място по брой посетители се нарежда Полша с над 85 хил. туристи. Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година. 

"Надявам се, че изпълнената с изпитания и предизвикателна 2020 година ще остане в миналото, като от нея ще запазим само натрупания опит и важните изводи, които да ни помагат да продължим дейността си напред", добави Николова. 

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. "Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 милиарда лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика", поясни министър Николова. 

Тя подчерта, че гледа към летния сезон и надежда за успешното му начало дава вече започналата ваксинацията. "С въвеждането на зелените паспорти ние виждаме възможност да има една единна регулация, но това ще стане първо на европейско ниво. По отношение на третите пазари – там, където се изисква задължителен PCR-тест, усилията на Министерството са насочени към това да направим една реципрочна политика - когато намалее броят на болните и със съгласието на здравните власти, ние да освободим задължението за отрицателен PCR-тест. Така очакваме след 15 май да започне сезонът", посочи тя, цитирана от Радио "Фокус" - Бургас. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ